Nyheter

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Virke spår julehandelsrekord

Virkes julehandelsprognose viser at vi vil handle mat og drikke for 27,7 milliarder kroner i desember i år, en oppgang på rundt 3,1 milliarder kroner fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Hovedårsaken til rekordveksten er de stengte landegrensene på grunn av koronasituasjonen.

− Vi vil se en eksepsjonell vekst innen mat og drikke i årets julehandel. Leveringsdyktigheten til dagligvarebransjen gjør at pandemien ikke legger noen demper på hvilken mat og drikke vi vil kose oss med i norske hjem i julen, sier Virke dagligvare-sjef Ingvill Størksen i en pressemelding.

Prognosen, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke, viser at hver nordmann vil bruke 5 170 kroner på mat og drikke i desember, det er 540 kroner mer enn i fjor.

− I en vanskelig tid for mange er det viktig at bortfallet av grensehandelen bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping til norsk økonomi, sier Størksen.

Av desemberhandelen av mat og drikke og andre dagligvarer blir 22,7 milliarder kroner handlet i dagligvarebutikkene. I tillegg handles det for snaue 3,4 milliarder kroner i vinmonopolutsalg og taxfreebutikker og for vel 1,7 milliarder kroner i kiosker, bensinstasjoner (kun dagligvarer) og i andre spesialbutikker med salg av nærings- og nytelsesmidler.

Matprats juleundersøkelse, utført av YouGov, viser at svineribbe og pinnekjøtt er nordmenns klart foretrukne julemat. Hele 46 og 34 prosent sier de vil spise svineribbe og pinnekjøtt på julaften i år.

− I julen er vi tradisjonelle, så mye av den samme maten og de samme salgsmønstrene går igjen. Den tradisjonelle julematen står sterkt, men det er en trend at flere etterspør vegetariske julealternativer som nøttestek. Blant de mellom 18 og 29 år sier nesten 1 av 10 at de vil spise vegetarmat som hovedrett på julaften, sier Størksen, og fortsetter:

− Utover hovedretten på julaften ser det ut til at stadig flere spiser seg gjennom hele julemenyen gjennom juletiden, gjennom å samles i ulike lag med rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk på menyen. Juleselskapene blir noe annerledes i år, men vi vil likevel kose oss med god tradisjonsmat.

Svineribbe er den mest populære retten i alle landsdeler, med unntak av Vestlandet. På Vestlandet har 69 prosent pinnekjøtt som hovedrett på julaften, og bare 21 prosent har svineribbe. På Østlandet har 69 prosent svineribbe, og bare 17 prosent pinnekjøtt.

− Som vestlending på Østlandet tilhører jeg en minoritet i valg av hovedrett på julaften, men det er godt å se at vestlendinger flest holder tradisjonene ved hevd, avslutter Størksen.

Mat og drikke* i desember 2020
FylkeOmsetning i millioner kroner inkl. mvaOmsetning i kroner per innbygger
VIKEN6 0404 870
OSLO3 5005 040
INNLANDET2 0805 590
VESTFOLD OG TELEMARK2 1805 210
AGDER1 5405 020
ROGALAND2 3704 930
VESTLAND3 3705 300
MØRE OG ROMSDAL1 3905 250
TRØNDELAG2 4705 270
NORDLAND1 4105 850
TROMS OG FINNMARK1 3905 720
HELE LANDET27 7405 170

*Mat og drikke omfatter: Dagligvare- og kioskhandel, vinmonopol, helsekost og andre spesialforretninger innen næringsmidler. Taxfreeomsetning inngår i tallene.

Kilde: Kvarud Analyse

Powered by Labrador CMS