Nyheter

Tine er med i kampen om tittelen Årets ost og Rørosbaker’n i Årets Bakst.

102 delfinalister plukket ut

Det spisser seg til i kampen om prisene i Det Norske Måltid. 21.-23. september skal juryen velge ut de tre beste i de 13 kategoriene.

Publisert Sist oppdatert

– Dommerne hadde tre fantastiske dager med spennende smaker fra hele landet. Dommerne er imponert over nivået i årets konkurranse og synes det er gledelig å se den utviklingen som finner sted blant norske mat- og drikkeprodusenter. Vi er stolte av alle de flotte produktene og har utrolig respekt for alt arbeidet som ligger bak hvert enkelt av dem. Det er ekstra gledelig at alle landets fylker er representert med delfinalister videre i konkurransen. Dette viser at konkurransen favner bredden av produkter fra hele landet, sier leder av Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

Dommerne i Det Norske Måltid er i full sving i Stavanger: Tonje Holtungen (til venstre), Frode Selvaag, Tommy Raanti (prepper for juryen), Maj-Britt Aagaard, Runa Kvendseth og Jan- Erik Hauge. Foto Kristin Austigard | Det Norske Måltid

Spør i butikken

Finalistene ble offentliggjort 3. september.

– Det varmer hjertet å se alt engasjementet og heiaropene som de norske produsentene får, når de går videre i konkurransen. Vi håper forbrukerne legger merke til hvem som blir løftet frem og etterspør produktene i butikkene. På denne måten bidrar vi alle til å heie på norsk mat og drikke og sørge for at utsalgsstedene prioriterer å ta inn norske kvalitetsprodukter i sitt sortiment, sier Austigard.

Store og små produsenter

Det Norske Måltid er åpent for alle landets produsenter, kravet er at produktet skal være allment tilgjengelig.

– Derfor er det også kjekt å se at blant annet Tine meieriet Selbu er representert med folkefavoritten Selbu blå, i sterk konkurranse med mindre meierier rundt om i landet. Det Norske Måltid har som mål å heie frem det ypperste innen norsk mat og drikke uavhengig av størrelsen på bedriften, sier Austigard.

LES MER | Her er de 13 vinnerne i Det Norske Måltid 2020

21.-23 september kåres årets finalister, topp tre i hver kategori. Fortsatt er produsenter fra alle landets fylker med. Hvem som vinner kategoriene, avgjøres av finalejuryen, som i år skal jobbe i Svolvær den 20. oktober. Vinnerne offentliggjøres først under selve finalearrangementet i Stavanger 3. februar 2022.

Her er delfinalistene‍:

Årets drikk

  • 100% Aroma – Alde, Vestland

  • Cuba Kuba – Grimstad brusfabrikk, Agder

  • Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken

  • Kirsebær og bringebær med eple – Røyse Bærpresseri, Viken

  • Odelsjento – Hardangerbonden, Vestland

  • Perlande Eple frå Lærdal – Haugsfrukt, Vestland

  • Sprudlande bringebær limonade – Balholm, Vestland

  • Vintergløgg – Epleblomsten, Vestfold og Telemark

Årets ost

  • Bjølsund Brie – Rygge Meieri, Viken

  • Blå – Hitra Gårdsmat, Trøndelag

  • Brilliant Brie – Thorbjørnrud Ysteri, Viken

  • Brunost – Heidal ysteri, Innlandet

  • Holtefjell XO – Eiker gårdsysteri, Viken

  • Rødlin – Tjamsland Gård, Agder

  • Selbu Blå Smakfull – Tine Meieriet Selbu, Trøndelag

  • Ung Grotteost – Hitra Gårdsmat, Trøndelag

Årets grønne

  • Aprikos – Sogn Frukt og Grønt, Vestland

  • Fornuftig gulrot – Sunde Gårdsutsalg, Rogaland

  • Hvasser asparges – Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark

  • Jordbær – Tveitane Gard, Rogaland

  • Lionsmane – Topp Sopp, Rogaland

  • Mix tomater – Hanasand Gartneri, Rogaland

  • Moreller – Helgøy Frukt, Rogaland

  • Nordlandskrydder – Aalan gård, Nordland

Årets sjømat

  • Fersk Skatefilet – Domstein Sjømat avd Stavanger, Rogaland

  • Håndrenset krabbeskjell – HitraMat, Trøndelag

  • Kongereker – Happy Prawns, Rogaland

  • Krabbeklør, gigant – HitraMat, Trøndelag

  • Trollgodt – Frisk Fisk, Agder

  • Vaag Skrei Backloin Long – Futurum Seafood, Nordland

  • Vaag Skrei Backloin Short – Futurum Seafood, Nordland

  • Vaag Skreikjaker – Futurum Seafood, Nordland

Årets kjøtt

  • Alpakka indrefilet – Gullpakka, Viken

  • Alpakka ytrefilet – Gullpakka, Viken

  • Angus knoke – Prima Jæren, Rogaland

  • Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland

  • Ytrefilet – TT Meat, Rogaland

PS! På grunn av sent slakt vil det kunne bli flere delfinalister etter en prekvalifisering før delfinalen i Trondheim.

Årets søtsak

  • Blåost – Trondheim Sjokolade, Trøndelag

  • Brunostskiva – Augestad, Oslo

  • Tindved – Trondheim Sjokolade, Trøndelag

  • Chilikaramell – Praline, Vestfold og Telemark *

  • Drasjerte mandler med pepperkake – Fjåk Chocolate, Vestland

  • Hasselnøtt pålegg – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

  • Tindvedosteterte – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

  • Små Marengsbunner fra Røros – Galåvolden Gård, Trøndelag

Årets meieriprodukt

  • Geitryggen – Bryn Gardsmeieri, Innlandet

  • Ryfylkeyoghurt naturell – Ryfylke Gardsysteri, Rogaland

  • Rømmegraut – Heidal ysteri, Innlandet

  • RørosIs Fløteis med multer – Galåvolden Gard, Trøndelag

  • RørosIs Tjukkmjølksis med jordbær – Galåvolden Gard, Trøndelag

  • Yoghurt med Rabarbra syltetøy – Livland Gård, Nordland

  • Økologisk Røros Yoghurt Blåbær – Rørosmeieriet, Trøndelag

Årets bakst

  • Havremarvkjeks – Lykkemat, Trøndelag

  • Luksus Konfektlefse – Godt og Hjemmelaget, Vestfold og Telemark

  • Melkeloff – Klemmetsrud Gårdsbakeri, VIken

  • Potetlefse – Melbys Tradisjonsmat, Innlandet

  • Røros Knekks spelt og havsalt – Rørosbaker’n, Trøndelag

  • Solemdalslefser – Heimebakst, Møre og Romsdal

  • Takkestekt Flatbrød – Grodt Matkultur, Trøndelag

  • Telemarkskling – Klingeling, Vestfold og Telemark

Årets øl

  • Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark

  • Braut Shake IPA – RYGR Brygghùs, Rogaland

  • Havblikk lys og frisk – Kinn Bryggeri, Vestland

  • Møykjeddingi – Bygland Bryggeri, Agder

  • Norwegian Arm – Fæby Bryggeri, Trøndelag

  • Skogsrå Bringebærøl – Små Vesen, Innlandet

  • Sørlandsgull – Drum Brew, Agder

  • Tussmørke – Hognabrygg, Trøndelag

Årets sjømat foredlet

  • Gravet Laks – Garnviks Røkeri, Trøndelag

  • Klippfisk sei – Halvors Tradisjonsfisk, Troms og Finnmark

  • Rakfiskmousse – Wangensten, Innlandet

  • Røkt Ørret – Garnviks Røkeri, Trøndelag

  • Tradisjonell einerrøykt svanøylaks – Svanøy Røykeri, Vestland

  • Varmrøykt Hvitløkslaks – Garnviks Røkeri, Trøndelag

  • Varmrøkt ørret med pepper – Wangensten, Innlandet

Årets kjøtt foredlet

  • Coppaskinke – Røroskjøtt, Innlandet

  • Hickory Babyback Ribs - A.Idsøe, Rogaland

  • Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke - A.Idsøe, Rogaland

  • Lambertseter – Metervare, Oslo

  • PASSE spekepølse av frilandsgris med fennikel – ASK Gård, Viken

  • Sinsenkrysset – Metervare, Oslo

  • Storfe Knokekjøtt Sous Vide – PrimaJæren, Rogaland

  • Taufr - skinka fra Ryfylke – Strand Gård, Rogaland

Årets grønne foredlet

  • Chilimarmelade – Litlestøl...det lille ville, Rogaland

  • Grønnsalsa medium – Salsitas, Rogaland

  • Herr Brun`s Sorte Dråper – Topp Sopp, Rogaland

  • Plommesyltetøy – Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark

  • Ramsløkpesto – Litlestøl...det lille ville, Rogaland

  • Rognebærgele – ASMarGel, Agder

  • Taresalt – Tekslo Seafood, Vestland

  • Økologisk Ripssyltetøy – Øvre Ellingsrud gård, Viken

Årets sider

  • 57/2 Brudeferd – Store Naa Siderkompani, Vestland

  • Bjor, Norsk ur-sider – Balholm, Vestland

  • Bonden – Hardangerbonden, Vestland

  • Drengen – Hardangerbonden, Vestland

  • Fjellskrent – Hardangergutane, Vestland

  • Huldra – OmCider, Rogaland

  • Sider av søte eple frå Lærdal – Lærdal Sideri, Vestland

  • Svans – Alde, Vestland

Om Det Norske Måltid

  • Siden 2020 et nasjonalt omdømmearrangement for norsk mat og drikke, og et viktig ledd i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. Produktene må være tilgjengelig for salg for allmennheten.

  • Deltakelse i konkurransen kan ha stor betydning fordi det bidrar til økt vekst, kompetansebygging og synliggjøring av norske mat- og drikkeprodusenter.

  • Den årlige finalen i Stavanger får gjerne stor nasjonal oppmerksomhet, og deles 3. februar 2022 ut for 14. gang.

Powered by Labrador CMS