Halvar Ellingsen er nåværende Bondelagskokk og sitter også i juryen som skal finne den nye.

 

Bondelaget jakter på ny kokk som skal fremme norsk matkultur

Redaksjonen
Publisert: 2. november 2021 kl 15.37
Oppdatert: 3. november 2021 kl 08.01

Vinneren skal bidra til å fremme norsk matkultur og spre kunnskap om de unike råvarene som blir produsert i hele landet, skriver Bondelaget i en pressemelding.

I samarbeid med Norges Bondelag og norske matprodusenter over hele landet skal Bondelagskokken være med å stimulere til matglede og fremme norsk mathistorie og -tradisjoner.

Ønsker tettere kontakt

– Vi ønsker at stipendet skal bidra til å knytte tettere kontakt mellom bonden, kokk og forbruker. Sammen ønsker vi både å synliggjøre og videreutvikle norsk matkultur, sier jurymedlem og leder for Norges Bondelag, Bjørn Gimming.

Norske råvarer er av svært høy kvalitet og undersøkelser viser at nordmenn ønsker mer norsk og kortreist mat. Bondelagskokken må ha et ønske om å få fram det store lokale matmangfoldet vi har i Norge.

– Jeg tenker at den neste Bondelagskokken må være kreativ og ikke være redd for å prate med folk. Man får treffe så mange bra og viktige mennesker og får muligheter for å tilegne seg kontakter fra et felt som kokker ofte ikke har et så altfor godt nettverk i fra før, sier Halvar Ellingsen, nåværende Bondelagskokk og jurymedlem.

Spennende erfaring

Saken fortsetter under annonsen

Ellingsen brukte stipendpengene til å ferdigstille restauranten Kvitnes Gård i Vesterålen, som kun bruker hyperlokale råvarer. Restauranten er blitt en norsk matsnakkis.

Årets jury består også av Jørn Lie, som driver Gamle Raadhus, Vaaghals og Code i Oslo. Han var Bondelagskokk i 2010 og vet hva en slik rolle gir og krever.

– Det er utrolig spennende å være Bondelagskokk og det er vanvittig mange fantastiske produsenter i bondelagssystemet. De kontaktene jeg fikk da, har jeg fortsatt den dag i dag. Når rollen går over to år, kan man virkelig jobbe tett og bygge god kontakt. Men det å være Bondelagskokk er ikke bare en ære, det er også et ansvar å bære, sier Lie.

Dette er juryens siste medlem, Hilde Aukrust, helt enig i. Hun er matprodusent og driver Gården på Svartskog.

– For meg er det spesielt viktig at flere restauranter oppdager hvor bra kvalitet det er på norske råvarer. Bondelagskokken må ha et ønske om å synliggjøre dette for å inspirere flere til å knytte tettere kontakt med produsentene.

Søknadsfrist 30. november

Bondelagskokken utnevnes annethvert år.  Søknadsfristen er 30. november og du kan søke her.

Saken fortsetter under annonsen

Juryen vil finne tre verdige finalister. Vinneren kåres 3. februar under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger.