Fra 1. mars kom en ny nøkkelhullforskrift, som gjør at nøkkelhullsmerket kan gis også til ferdigmat. Foto: Terje Pedersen, NTB

 
 

 

Nøkkelhullforskriften endres

Nå kan også ferdigmat merkes med Nøkkelhullet

Publisert: 2. mars 2021 kl 08.45
Oppdatert: 2. mars 2021 kl 09.15

– Jeg er glad for at nøkkelhullordningen nå utvides slik at det blir enklere for forbrukerne å velge de sunnere alternativene innenfor ferdigmat, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Sunnere alternativer

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Nøkkelhullet skal gjøre det lettere for folk å velge de sunnere alternativene innenfor definerte matvarekategorier.

– Vi vet at stadig flere forbrukere er opptatt av å spise sunt, og vi er opptatt av at det skal være enkelt for folk å gjøre sunnere valg. Endringene i nøkkelhullforskriften skal bidra til nettopp det, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet på deres nettsider.

Det har vært stor vekst i ferdigmatmarkedet de siste årene, men svært få produkter har vært merket med Nøkkelhullet. Dette skyldes blant annet at produktene ikke har passet inn i en av de eksisterende kategoriene i nøkkelhullforskriften.

– Det var derfor et behov for å gjøre endringer i denne kategorien slik at flere av de sunnere ferdigmatproduktene industrien har utviklet de siste årene også kan få Nøkkelhullet, fortsetter Høie.

Flere vegetar- og plantebaserte merkes

Annonse

Den nye forskriften åpner for at produkter i matvarekategoriene mel, gryn, grøt, brød og pasta nå også kan inneholde grønnsaker og belgvekster. I tillegg kan fullkorn, grønnsaker og belgvekster erstatte deler av kjøttet i kjøttprodukter. Flere vegetar- og plantebaserte produkter kan også merkes med Nøkkelhullet. Ingen produkter vil «miste» Nøkkelhullet som en følge av de foreslåtte endringene.

– Interessen for vegetarprodukter har økt, og ved å inkludere flere vegetar- og plantebaserte produkter i nøkkelhullordningen, vil Nøkkelhullet bli aktuell for flere forbrukere, sier Granlund.

– Viser stor vilje

Nøkkelhullet skal også stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker, samt mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

– Bransjen viser stor vilje til å satse på Nøkkelhullet, så jeg håper forskriftsendringene bidrar til at næringen utvikler enda flere sunnere ferdigmatprodukter og at de merker dem med Nøkkelhullet dersom kravene i forskriften er oppfylt, sier Høie.

Mat- og helsemyndighetene i Danmark, Island, Sverige og Norge samarbeider om endringer i Nøkkelhullforskriften. Dette er andre gang regelverket er revidert siden 2009.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb