Annonse
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland (i midten) sier forhandlingene mellom NHO og LO løsnet først på formiddagen søndag. Her presenterer han enigheten sammen med NHO-leder Ole Erik Almlid (t.v.) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.h.) på Thon Hotel Opera i Oslo søndag. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Enighet i lønnsoppgjøret – storstreik avverget

Rammen er på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng under LOs krav. 

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS om et oppgjør som sikret lønnsøkning lik den anslåtte prisveksten på 2,8 prosent.

Enigheten gir et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen, tilsvarende 4.387 kroner i året, og det er også blitt enighet om et lavlønnstillegg på 1 krone i timen, tilsvarende 1.950 kroner i året.

Les Mer: 2.130 NNN-medlemmer ville blitt omfattet av streik

Meklingen startet fredag klokken 10, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt natt til søndag. Det var tre fornøyde, men slitne, ansikter som presenterte enigheten like etter klokken 15 søndag på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sa at det hadde vært en ekstra tøff mekling i år, og at forhandlingene løsnet først da han la fram en skisse søndag formiddag.

– Det var en betydelig avstand mellom partene, men jeg er glad for at partene kom til enighet, sa han.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier at det aldri hadde blitt enighet om det ikke hadde vært for meklerkorpset. Selv om enigheten gir en marginal svekkelse av kjøpekraften for arbeidere, er hun fornøyd.

– Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 øre. Dette er en løsning som sikrer en god lønnsvekst for de lavest lønte, sier Følsvik.

Virkningsdatoen for tilleggene er fra 1. april. Dermed vil lønnsutgiftene til en gjennomsnittlig industriarbeider øke med 10.500 kroner i 2021, skriver FriFagbevegelse. Fra 2022 vil det være 14.000 kroner.

 

Annonse
Annonse