Nyheter

Visepresident Maros Sefcovic i EU-kommisjonen har tidligere advart om at EU ikke vil nøle med å «reagere resolutt» dersom britene utsatte innføringen av kontrollen. Foto: Aris Oikonomou, AP, NTB

EU varsler løsning på mulig «pølsekrig» mot Storbritannia

Innen kort tid ventes EU og Storbritannia å avverge en mulig «pølsekrig», som gjelder innføringen av kontroll med kjøtt som sendes til Nord-Irland.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av juni skal det innføres kontroll av kjøtt på kjøl og frys som krysser Irskesjøen.

Det innebærer at slike varer fra England, Wales og Skottland må tollklareres og sjekkes etter EU-regelverket før det kan entre Nord-Irland, noe som gjør det vanskeligere for nordirske butikker å selge britisk kjøtt.

EU har tidligere advart britene mot å utsette innføringen av kontrollen. Men tonen har blitt lysere etter at den britiske regjeringen formelt har bedt om en forlenget overgangsperiode.

– Jeg er fortsatt trygg på at vi kan finne en løsning innen de neste 48 timene som vil imøtekomme begge siders behov og bekymringer, sa visepresident Maros Sefcovic i EU-kommisjonen mandag.

For å unngå grensekontroll mellom Irland og Nord-Irland legger brexitavtalen opp til kontroll med varer som krysser Irskesjøen. Det har opprørt mange, særlig i Nord-Irland.

Storbritannia forlot EU 31. januar i fjor, men forble del av EUs indre marked fram til 2021. Nord-Irland er derimot fortsatt en del av det indre markedet og tollunionen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS