Klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn legger klokka 12:00 i dag fram regjeringens klimaplan. 

Berit Roald | NTB

 
Klimaplanen

– Folk skal få ete hva de vil

Publisert: 8. januar 2021 kl 08.36
Oppdatert: 8. januar 2021 kl 11.32

– Folk skal få ete hva de vil, men også i landbruk og matproduksjon er det behov for omstilling, sa klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V) til NRKs Politisk Kvarter i dag tidlig.

Statsråden svarte på spørsmålet om det nå vil bli kjøttfrie mandager i Norge.

Regjeringen legger fram stortingsmeldingen «Klimaplan for 2021-2030» klokka 12:00 i dag. Da holder Rotevatn pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

SE PRESSEKONFERANSEN | Her kan du følge framleggelsen av klimaplanen klokka 12:00

Følger opp ekspertutvalg

I januar 2020 kom ekspertutredningen Klimakur 2030, som fikk alarmklokkene til å ringe både i norsk landbruk og matindustri: Mindre kjøtt skal ta over halvparten av klimakuttene i jordbruket

I april kom svaret fra en samlet landbruksnæring: Landbrukets klimaplan viser til at det er mulig å oppnå jordbrukets klimaforpliktelse uten å redusere bruken av norsk matjord, svekke bosetting i distriktene eller å redusere antall kyr, sau og geiter på norske beiter.

Annonse

Senere konkluderte Agri Analyse med at det på ti år vil bli 8.900 færre gårdsbruk og 300.000 færre beitedyr dersom kjøttforbruket blir redusert i tråd med Klimakur 2030-rapporten fra regjeringen.

Havner i skuffen?

Landbrukets egen plan skal kutte 5,0 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Klimakur 2030 foreslo at landbrukets bidrag skulle være 5,1 millioner tonn. Forskjellen er altså ikke mer enn 100.000 tonn. Kraftige kutt i kjøttproduksjonen er ikke en del av landbrukets oppskrift.

Kostholdstiltaket i Klimakur 2030 betyr at dagens kostråd på 500 gram ferdig tilberedt rødt kjøtt per uke må ned til 333 gram. 

Klokka 12:00 i dag kommer fasiten fra regjeringen.

Så får vi se om professor og landbruksvenn Reidar Almås får rett. Allerede i juni sa han dette til Matindustrien:

– Klimakur 2030 havner i skuffen. Det er helt urealistisk å tro at det norske folket vil kutte forbruket av rødt kjøtt i denne størrelsesorden.

Annonse

Her er flere saker om debatten om rødt kjøtt:

Ny klimaplan

  • Regjeringens nye klimaplan skal vise hvordan Norge kan kutte utslipp i såkalt ikke-kvotepliktig sektor det kommende tiåret.

  • Ikke-kvotepliktig sektor står for om lag halvparten av utslippene av klimagasser i Norge og omfatter transport, avfall, bygg, jordbruk og noe industri.

  • Utgangspunktet for planen er regjeringens mål om å kutte utslippene i denne sektoren med 45 prosent fra 2005-nivå innen 2030.

  • Overfor EU har Norge formelt forpliktet seg til et noe mindre utslippskutt på 40 prosent fra 2005-nivå innen 2030.

Kilde: NTB

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb