Nyheter

Is på pinne, her representert ved Vaniljepinne fra Hennig-Olsen, fyller hundre år i år.

Ispinnen fyller 100

I 1921 tok danskamerikaneren Christian Nelson patent på is på pinne.

Publisert Sist oppdatert

Nelson drev en godtebutikk i Iowa og fikk idéen da en gutt kom inn og ikke kunne bestemme seg for om han skulle kjøpe iskrem eller sjokolade. Pengene holdt bare til én av delene, skriver Conveniencestores.

Nelson bestemte seg da for å kombinere de to til en ispinne, som han kalte «I-scream Bars», og begynte å teste ut ulike måter å få sjokoladen til å feste seg til isen. Løsningen viste seg å være kakaosmør, og den første ispinnen ble solgt i 1922.

I forbindelse med at den ble lansert kommersielt, ble den omdøpt til «Eskimo Pie», et navn den originale pinneisen hadde helt frem til i år, da den fikk navnet Edy´s Pie.

Bakgrunnen for navnebyttet var kritiske røster som beskyldte produsenten for kulturell appropriering. Det var for øvrig også bakgrunnen for at den 90 år gamle Diplom-Is-maskotten Eskimonika fikk nye klær og nytt navn i 2020.

Christian Nelson ble millionær på sin patenterte oppfinnelse, og historien sier at han dro inn 30.000 dollar i uken frem til patentet utløp i 1928, forteller Conveniencestores.

Powered by Labrador CMS