Nyheter

De nye pakkene med snus og tobakk ble innført i 2018 for å hindre at unge begynner å røyke og snuse. Det er usikkert om det har hatt særlig effekt, viser en ny studie. Foto: Vidar Ruud, NTB

Kjedelige røykpakker ga liten effekt

De nye, standardiserte tobakkspakningene som ble innført i 2018, har hatt liten eller ingen effekt på tobakksbruken, viser en ny FHI-studie.

Publisert Sist oppdatert

Studien viser at de militærgrønne pakkene har ført til en røykenedgang på mellom 0 og 0,5 prosentpoeng. Derimot kan de grønne boksene se ut til å friste menn til å snuse mer, men tallene her er usikre.

– Det jeg er rimelig sikker på, er at standardiserte pakker ikke har ført til en nedgang i snusbruk blant menn. Det slår vi fast som det sikreste resultatet. Alt annet er ganske usikkert, sier forsker Torleif Halkjelsvik til forskning.no.

Målet med standardisert emballasje på snus og røyk var å gjøre pakkene mindre attraktive, særlig for å unngå at unge begynner å røyke og snuse. Det har vært en nedgang i tobakksbrukere i perioden, men om dette skyldes emballasjen, er vanskelig å slå fast, ifølge studien.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen mener det er summen av alle tiltak som har virket.

– Det inkluderer høyere priser på tobakk, forbud mot å røyke inne, reklameforbud og nøytrale pakker, sier Ross til forskning.no.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS