Annonse
Lerstang kylling fra Gårdsand i Revetal i Vestfold produseres nå helt uten soya.
Lerstang kylling fra Gårdsand i Revetal i Vestfold produseres nå helt uten soya.  

Lerstang Kylling helt uten soya

Alle Lerstang-produktene i Meny er nå laget av kyllinger som får et mer lokalt og bærekraftig fôr. Regnskogfondet hyller initiativet og nybrottsarbeidet, skriver Meny i en pressemelding.

Oppdatering 10. mai: Matindustrien har fått enkelte reaksjoner på at Holte Gård ikke var nevnt i denne saken. Holte Gård i Drangedal i Telemark fikk allerede i 2014 Matprisen for sitt soyafri fôr. Meny svarer at Holte har vært en av Menys matskattleverandører fra 2014, og i dag tilbys kylling derfra i overkant av halvparten av Menys butikker. «Fokus i denne pressemeldingen var på at Gårdsand med Lerstang Kylling er første storskalaprodusent med et helhetlig soyafritt kyllingkonsept», skriver Meny i en e-post til Matindustrien, og understreker at kjeden er stolte av kyllingproduktene fra både Holte og Lerstang.

Samarbeid med Vestfoldmøllene

Gårdsand i Vestfold, som produserer Lerstang Kylling for Meny, har i samarbeid med Vestfoldmøllene i flere år forsket på fôrråvarer som kan erstatte importert soya. Målet har vært å finne en løsning basert på lokale råvarer. I tillegg har dyrevelferd og smaksopplevelse vært ufravikelige krav.

– Fra et bærekraftperspektiv har det vært avgjørende for oss å kutte ut importert soya. Vi ønsker ikke å bidra til avskoging i Brasil. For oss hjelper det ikke at soyaen er sertifisert. Det er mange gråsoner i næringen, noe som gjøre at vi ikke ønsker å være tilknyttet den på noen måte. Fraktveien er dessuten lang. Vi vil ha bærekraftig og mest mulig lokalprodusert fôr, sier May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand.

Blant de aller første

Meny, som har vært en pådriver i prosessen, kjenner ikke til noen andre produsenter i Norge som går ut mot kunder og garanterer 100 % soyafritt fôr på et helhetlig kyllingkonsept. Regnskogfondet kjenner heller ikke til eksempler på dette fra storskala kylling-produsenter i Europa. 

– At Gårdsand har lykkes med å kutte ut soya i fôret i Lerstang Kylling er spennende utvikling. Det nye fôret er et tydelig tegn på at selskaper vurderer soya som uforenlig med å drive bærekraftig produksjon av kylling. Så lenge soyaindustrien i Brasil nekter å stanse den pågående avskogingen, synes vi Gårdsand gjør klokt i å velge råvarer og råvareleverandører uten avskogingsrisiko, sier seniorrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet.

Hun understreker at hun er glad for at Gårdsand ikke ser på sertifisert soya som en tilstrekkelig garanti mot avskoging.

Mangeårig forskning

Forskning på soyaalternativer har foregått hos Gårdsand i mange år, med styrket intensitet fra høsten 2019. Testing har skjedd gradvis og skånsomt for å ivareta dyrevelferden, også fordi soya er spesielt gunstig i kyllingens første leveuker. Tett og godt samarbeid og geografisk nærhet til Vestfoldmøllene har vært avgjørende.

– Meny har også spilt en viktig rolle som pådriver og rådgiver, sier Varlid Aarvold.

Det nye fôret består av et bredt spekter av råvarer, som åkerbønner, fôrhvete, bygg og rapsfrø, og selve soyaen er erstattet med vegetabilske proteinkilder.

Fôret med lokale råvarer

– Fôret er basert på lokale råvarer fra Vestfold. Grunnet kort vekstsesong i Norge for soyaerstatningene må vi dessverre importere noe av dette fra Europa. Nå som testing er over, kan vi planlegge bestilling og øke norskandelen også her. Vi ønsker å komme opp i en total norskandel på fôret på godt over 90 prosent, sier Varlid Aarvold.

Bærekraftige forbrukervalg

Med søkelys på dyrevelferd og spisekvalitet, lanserte Meny i 2016 Lerstang Kylling sammen med Gårdsand og bonden Aadne Søyland. Lerstang Kylling er av rasen Ranger Gold, en saktevoksende rase som lever dobbelt så lenge som vanlig kylling. At kyllingen lever lenger, gir også bedre smak og mer delikat kjøtt, ifølge pressemeldingen.

– Vi er stolte over at vi med Lerstang Kylling går foran og kutter soya helt ut. Vi er opptatt av et bærekraftig landbruk og ønsker å gi våre kunder mulighet til å ta bærekraftige valg i våre butikker, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i Meny.

I dag har Meny 18 ulike Lerstang-produkter i butikk.

 

 

 

Annonse
Annonse