Årets ølhund 2021 er tildelt Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver. Tegning: Roar Hagen

Årets ølhund 2021 er tildelt Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver. Tegning: Roar Hagen

 

Maltprodusenter årets ølhunder

Redaksjonen
Publisert: 29. oktober 2021 kl 08.57
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

De fikk prisen under årets juleølpremiere i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen torsdag kveld. De ble hedret for å ha gitt norske håndverkbryggerier tilgang på norsk malt av beste kvalitet.

Norsk malt av beste kvalitet

Juryens begrunnelse:

«Et godt øl forutsetter gode råvarer, og for å produsere malt som holder jevnt høy kvalitet kreves det spesialkompetanse. For første gang deles utmerkelsen «Årets Ølhund» mellom to personer. Arne Nicolai Bøhmer og Tyson Weaver har begge bidratt til at norske håndverksbryggerier nå får tilgang på norsk malt av den beste kvaliteten.»

Det har vært en fantastisk utvikling i mangfoldet av spennende ølsorter på markedet de siste årene. Økt fokus på, og kunnskap om råvarenes opprinnelse, gjør at mange bryggerier i Norge nå gjerne vil ha norske råvarer for å produsere øl med lokal tilknytning, historie og nye smakskombinasjoner.

Det har imidlertid ikke vært mulig å oppdrive norsk malt til ølbrygging siden 1980-tallet (med unntak av i noen miljøer i Trøndelag og på Vestlandet).  Mens det ble maltet korn overalt i Norge på 1800-tallet, var ble det siste norske malteriet stengt hos Ringnes for nesten 40 år siden.  Siden da har det meste av malt til ølbrygging blitt importert fra land som Finland, England, Belgia og Tyskland.

Du smaker forskjellen

Saken fortsetter under annonsen

På Stor-Gaalaas Gård på Furnes har Arne Nicolai Bøhmer drevet Norsk Malt AS siden 2013.  Det første ølet som ble lansert med malt fra Bøhmer kom i 2015 fra Nøgne Ø. Hele prosessen fra såkorn til ferdig malt er ivaretatt på samme sted. Det legges mye tid i produksjonen, med få maskiner involvert i prosessen.

– Malt er som druer. Man kan smake forskjell på norsk og utenlandsk malt og man kan smake forskjeller ut fra jordsmonn og sesonger, sier Arne Bøhmer.

På Skogn i Trøndelag driver Tyson Weaver malteriet Bonsak Gårdsmalteri. Tyson har en mastergrad innen fornybar energi og et doktorgradstipend fra NTNU innen fornybar energi og vannkraft, og bruker sin vitenskapelige bakgrunn når han produserer malt til ølproduksjon. Smaken av «trøndersk terroir» har på kort tid blitt svært ettertraktet blant norske bryggerier.

Tidligere vinnere

Utmerkelsen Årets Ølhund ble først gang delt ut i 1973. Prisen går til «personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester». Tidligere prisvinnere er blant andre Rolv Wesenlund, Jahn Otto Johansen, Odd Børretzen, Kari Svendsen, Pondus, Ølportalen og Staysman.