Nyheter

Larvene til melbillen har krøpet betydelig nærmere butikkhyller og kjøkken skap etter at forskere i EUs etat for mattrygghet kom fram til at de ikke utgjør noen helserisiko som menneskemat. Foto: Ben Margot, AP/NTB

Melormer et stort skritt nærmere godkjenning som mat i EU

EUs etat for mattrygghet (Efsa) fastslår at melormer ikke utgjør noen helserisiko og har godkjent at larven kan brukes som menneskemat.

Publisert Sist oppdatert

Forskernes samtykke er et viktig steg på veien mot europeiske butikkhyller og kjøkkenskap. Med grønt lys fra EU kan de dukke opp i kjeks, smoothier, paste og andre matvarer, skriver The Guardian. Larvene kan spises hele eller som pulver. Efsa-forskere beskriver larven som proteinrik snacks og sier den også kan inngå som ingrediens i annen mat.

Selv om melormer kan utløse allergiske reaksjoner, særlig basert på hva de er foret med, sier Efsa at de små, gule larvene «er trygge til den bruken og i det omfanget som er foreslått».

– Denne første Efsa-risikovurderingen av en insektart som ny mat kan bane vei for den første godkjenningen i hele EU, sier sjefforsker Ermolaos Ververis i Efsa.

EU legger nå sin tyngde bak FNs linje. Verdensorganisasjonen gikk i 2013 ut og tok til orde for å bruke spiselige insekter som kilde til fettfattig og proteinrik mat for mennesker, kjæledyr og husdyr.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS