Annonse
– Gratulerer så mye til Metervare som hovedvinner i Menys Matskattstipend 2021, sier Olaug V. Bollestad, juryleder og landbruks- og matminister. Foto: Michael Johnsen  

Menys Matskattstipend til Metervare

Metervare fra Sinsen i Oslo stikker i år av med hovedprisen i Menys Matskattstipend 2021. Samtidig får Balholm 200.000 kroner for å redde norske plommer inn i nye desserter, mens Thorbjørnrud Ysteri får 100.000 kroner for nye oster og nytt formidlingssenter.

– Aldri før har finaleheatet vært så sterkt. Det er givende å se hvor mye kunnskap, pågangsmot og kreativitet som bor i lokalmatprodusentene, sier jurymedlem og Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

– Metervare lager unike pølser basert på gamle produksjonsmetoder, håndarbeid og bestemorsteknikker. Bedriften har tilført pølsekategorien noe nytt med sine rene og gode pølser, og nå har de nye varianter på gang, blant annet en polskinspirert og en rå pølse i ring. Metervare gjør også en viktig jobb i å bygge stolthet rundt det utdøende pølsemakeryrket, mener Kjuus.

Redder plommer fra kasting

Balholm fra Sogn har vært sentral i utviklingen av fruktdrikker i Norge. Nå får produsenten et Meny- stipend for å utvikle nye og spennende desserter av plommer, som ellers ville blitt kastet. Fra før har bedriften reddet mange utsorterte epler inn i sine drikker.

– Balholm lager svært gode produkter som markedet vil ha. Eksempelvis er fruktdrikken Sprudlande Margaret en av vekstvinnerne i Meny i sommer. Det blir spennende å få gode plommeprodukter inn på markedet og samtidig bidra til bedre ressursutnyttelse av en flott, norsk råvare, sier Kjuus.

Gauda-inspirerte oster

Thorbjørnrud Ysteri på Hadeland, som har bidratt til den rivende utviklingen innenfor norsk håndtverkost, mottar et stipend for utvikling av tre nye og unike kvalitetsoster, blant annet to gauda-inspirerte guloster. For å komme tettere på dyra og få maksimal ferskhet på melken, flyttes ysteriet fra Thorbjørnrud Hotell til Øvre Kjekshus gård.

– Vi er imponerte over utviklingen til Thorbjørnrud Ysteri, og hvordan bedriften bidrar til å bygge opp kunnskapen om landbruk og matproduksjon, sier Kjuus.

Rekordvekst i lokalmat

Etter ti års aktiv satsing på lokalmat, tilbyr Meny nå 4000 lokalmatprodukter fra 450 leverandører.

– Matskattene beriker utvalget, gir økt kvalitet, representerer norsk matkultur og gir lokale arbeidsplasser. Dessuten viser våre salgstall at nordmenn i økende grad vil ha kortreise produkter med en unik historie og en lokal identitet, mener Kjuus.

Så langt i år har Meny en vekst i salg av lokalmat på 15,6 prosent. Veksten i fjor var på hele 16,2 prosent. De største kategoriene er fersk fisk/skalldyr, kjøtt/delikatesser og meieriprodukter, mens ost er varegruppen med størst vekst.

Årets seks finalister:
  • Balholm
  • Galåvolden Gård
  • Jentene på tunet
  • Metervare
  • Stavanger Ysteri
  • Thorbjørnrud Ysteri
Annonse
Annonse