Annonse
I fjor eksporterte landets sjømatbedrifter 2,7 millioner tonn sjømat verdt 105,7 milliarder kroner. Det er den nest høyeste eksportsummen som er registrert. En av årsakene var den høye verdien på laks. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby, NTB

Norge eksporterte sjømat for 106 milliarder i 2020

Til sammen økte eksportvolumet med 2 prosent. Verdien av sjømaten ble derimot redusert med 1 prosent, eller 1,5 milliarder kroner, sammenlignet med rekordåret 2019, opplyser Norges sjømatråd.

– Selv om 2020 var et annerledes år, har store deler av sjømateksporten klart å trosse de største utfordringene i kjølvannet av koronapandemien, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Sjømatrådet peker på fem årsaker til at 2020 ble tidenes nest beste år for norsk sjømateksport: En svekket norsk krone, omstilling i sjømatnæringen, vekst i enkeltarter som makrell og sild, høy eksportverdien for laks og at norsk sjømat er etterspurt globalt.

– Jeg er glad for at sjømateksporten igjen passerer milepælen på 100 milliarder kroner i eksportverdi. Første gang vi klarte dette var i 2019, og at dette gjentar seg i koronaåret 2020, er fantastisk, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i pressemeldingen.

(©NTB)

Annonse
Annonse