Nyheter

Toril Gulbrandsen i OFG brenner for de nye norske grønnsakene.

Norske grønnsaker i hyllene

Etter en kald vår kan kundene nå glede seg over flere norske, friske grønnsaker i butikkhyllene. Og det er nå man har mulighet til å sikre seg fersk asparges.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg anbefaler alle å se etter norsk asparges nå – sesongen er kort og er over allerede før sankthans. For ikke å snakke om nykålen som høstes nå, og norsk reddik, rabarbra, hjertesalat og vårløk, sier Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

Gulbrandsen kan fortelle at det tar over tre år, altså 1000 dager, fra aspargesfrøet såes til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år. Asparges er en staude og titter opp igjen av jorda når varmen smelter snøen bort. Da høstes de nye skuddene for hånd, ett og ett, med største forsiktighet. Etter sankthanstider får planten stå å vokse og bli til en stor og frodig busk som igjen bidrar med ny næring til neste generasjon.

Mange vet at det finnes både grønn og hvit asparges, men er kanskje ikke helt sikre på hva som skiller dem. Gulbrandsen har svar:

– Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit, forteller hun.

Asparges er for øvrig kilde både til jern og folat.

Powered by Labrador CMS