Annonse
Kongekrabbeeksporten har vokst jevnt og trutt de siste årene. I juli eksporterte Norge 280 tonn kongekrabbe til en verdi av 122 millioner kroner. Foto: Vidar Ruud, NTB

Ny rekord for skalldyreksporten

Forrige rekord fra juni i år ble slått med 9 prosent eller 35 millioner målt i kroner og øre, opplyser Norges sjømatråd.

Eksporten av krabbe har økt både til Europa, Asia og Nord-Amerika. Samtidig har også reker hatt en god måned. Dermed nådde eksportverdien av norske skalldyr ny månedsrekord.

Skalldyreksporten er også rekordhøy når man ser på vekt og verdi for årets første sju måneder. Hittil i år har Norge eksportert rundt 14. 000 tonn krabber og reker til en verdi av 1,9 milliarder kroner.

– Sammenligner vi med de sju første månedene i 2012, altså for 10 år siden, utgjorde eksportverdien rundt 371 millioner kroner for hele perioden. Det er omtrent like mye som for årets juli måned alene. Ser vi på mengden, har den mer enn fordoblet seg de siste 10 årene, sier Ørjan Kjærvik Olsen som er ansvarlig for reker og skalldyr i Sjømatrådet.

Det er spesielt kongekrabben og snøkrabben som trekker eksportverdien oppover. I juli eksporterte Norge 280 tonn kongekrabbe til en verdi av 122 millioner kroner. Tallene for snøkrabbe var 906 tonn og 213 millioner kroner. 

(©NTB)

Annonse
Annonse