Nyheter

Ingrid Jensen var en av deltakerne i eksperimentet til Q-Meieriene.

Nytt eksperiment skal kurere «datoskrekk»

Kan datoskrekk kureres? I sitt nyeste «datoeksperiment» utfordrer Q-Meieriene fire forbrukere til å møte «best før»-frykten ansikt til ansikt.

Publisert Sist oppdatert

– Det var kjempeskummelt! Jeg er ekstremt opptatt av dato og har hele tiden tenkt at det er datoen som styrer smaken på melken, sier Ingrid Jensen i en pressemelding, som er en av deltakerne i eksperimentet.

Fire skeptiske forbrukere, en liter melk og en skjult datomerking var det som skulle til for å gjennomføre Q-Meierienes syretest. Nå vil de bevise, en gang for alle, at «best før» på ingen måte betyr «dårlig etter».

100 millioner liter melk går i sluket

Deltakerne fikk levert Q-melk på døra og med det også en oppgave; å drikke den samme melka de neste fem dagene, uten å vite datoen.

På dag fem fikk deltakerne avslørt at de hele tiden hadde drukket melk som allerede var passert «best før»-datoen.

– Målet med eksperimentet er å bidra til å redusere matsvinn og skape en positiv endring der forbrukerne stoler mer på egne sanser og dømmekraft, enn på selve datomerkingen, forklarer styreleder Kristine Aasheim i Q-Meieriene i en melding.

Ifølge meieriet blir det i Norge kastet 100 millioner liter melk hvert eneste år. Melk og meierivarer er blant de matvarene vi kaster aller mest av. Hovedgrunnen er at produktene har passert «best før»-dato. Aasheim har tro på at små og enkle grep kan gjøre en stor forskjell.

– Når vi vet at det enkleste og beste vi kan gjøre for miljøet er å spise opp maten, kan et ganske enkelt eksperiment som dette føre til veldig stor endring. Det er i hvert fall det vi håper.

– Lett å bli «kurert»

De aller fleste av oss ønsker ikke å kaste mat, men mange er likevel lydhøre og følger datomerkingen slavisk. Ingrid var en av dem.

– Dette er helt sprøtt. Jeg var sikker på at jeg ville smake at melken var gått over «best før»-dato. Jeg ble kjempeoverrasket over at melken var like god fem dager over.

Hun har alltid vært helt bestemt på at melka skal helles i vasken så fort «best før»-datoen er nådd.

– Jeg visste ikke at det var så lett å bli «kurert». Hadde jeg ikke vært med på dette hadde jeg nok fortsatt som før. Nå har jeg lært at jeg skal bruke sansene – se, lukte og smake – før jeg eventuelt kaster, forklarer den omvendte datoskeptikeren.

Ingen av de fire deltakerne smakte forskjell på melken som hadde passert fem dager etter «best før»-dato.

Powered by Labrador CMS