Nyheter

Konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop Norge har valgt å satse på Pantelotteriet. Det er president Thor Inge Sveinsvoll i Røde Kors glad for.

Pantelotteriet inntar Coop-butikkene

Nesten samtlige Coop-butikker har nå fått en ny knapp på panteautomatene sine. Med Pantelotteriet på plass i Coop kan Røde Kors få flere titalls millioner kroner mer å rutte med årlig.

Publisert Sist oppdatert

Frem til i år har Coop-kundene kunnet donere penger til Coop Solidaritetsfond ved å trykke på en «gi litt av ditt»-knapp på panteautomatene. Fondet har i samarbeid med Norsk Folkehjelp finansiert en rekke humanitære prosjekter de siste ti årene, mest internasjonale, deriblant minerydding i Bosnia og opplæring av minehunder.

Nå er det imidlertid Røde Kors som skal nyte godt av pantemidlene, etter at Coop har innledet samarbeid med Pantelotteriet.

Kom med Ica

Dagligvareaktøren ønsker ikke å oppgi tall på hvor mye penger den gamle «gi litt av ditt»-knappen har generert årlig, men etter det Dagligvarehandelen er kjent med, har givergleden vært langt større i butikker som har vært tilknyttet Pantelotteriet. Det er kanskje lettere å gi litt av sitt når det finnes en ørliten mulighet for å vinne en million kroner.

– Hvorfor går Coop over til Pantelotteriet nå?

– I forbindelse med Ica-oppkjøpet i 2016, overtok vi også den avtalen som de tidligere Ica-butikkene hadde med Pantelotteriet. Coop gjorde en ny vurdering av pantedonasjonsområdet, og fant at vi gjennom å bytte samarbeidspartner til Pantelotteriet kunne øke vårt humanitære bidrag med over 30 millioner kroner i året, forteller informasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

– Coop har allerede i et omfattende samarbeid med Røde Kors, blant annet med støtteordningen Coop Dugnaden og Barnas Røde Kors, og vi så derfor på muligheter for å utvide dette samarbeidet. Røde Kors er en organisasjon som gjør en enorm innsats både nasjonalt og internasjonalt, sier Kristiansen, og legger til:

– Mange av våre kunder synes dessuten at Pantelotteriet er en spennende og enkel måte å støtte på, og det har også en miljøgevinst når det bidrar til høyere pantegrad. I dag pantes 92 prosent av flasker og bokser, og vi gleder oss derfor til å få Pantelotteriet i alle våre butikker for å bidra til at denne andelen øker i fremtiden.

3200 butikker

Når samtlige Coop-butikker har fått pantelotteri-knappen på plass, vil det finnes i hele 3200 dagligvarebutikker fordelt på de tre store dagligvarekjedene over hele landet.

– Dette er en utrolig god nyhet som betyr mye for frivilligheten og det humanitære arbeidet vårt. Midlene brukes i stor grad lokalt, der hvor panteautomatene er plassert. Det styrker den lokale beredskapen, skaper møteplasser og bidrar til alt fra besøkstjenesten til leksehjelp, sier president Thor Inge Sveinsvoll i Røde Kors.

– Vi er veldig glade for at vi nå får Pantelotteriet i våre butikker. Røde Kors er en organisasjon som gjør et enormt og svært viktig arbeid, som vi stiller oss bak, sier konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop Norge.

– Hvor raskt vil lotteriet være tilgjengelig i alle Coops butikker?

– De aller fleste av butikkene fikk pantelotteriløsningen i perioden mai-oktober, nå gjenstår bare noen få. Til sammen er det cirka 1140 Coop-butikker som vil tilby pantelotteriløsningen i Norge, opplyser Harald Kristiansen.

Fortsetter støtte

Kristiansen understreker at Coops støtte til Norsk Folkehjelp videreføres selv om man bytter samarbeidspartner på pant.

– Vi har fornyet avtalen med Norsk Folkehjelp for 2022-2023 med opsjon på ett års forlengelse. Avtalen er bidragsmessig på samme nivå som tidligere.

Prosjektene det gis støtte til via Coop Solidaritetsfond er for bønder i Mosambik, Kambodsja og Bolivia, samt kvinnerettigheter i Mosambik og arbeidsvilkår i Kambodsja.

– I tillegg støtter vi Minehundskolen i Sarajevo, som hittil har utdannet cirka 500 hunder som jobber i mer enn 20 land. Dette er viktige prosjekter som ønsker å støtte via Norsk Folkehjelp.

Powered by Labrador CMS