Jentene på tunet drives av Iris Martinsen og Eivind Aune.

Seks finalister i Norges største lokalmatpris

Publisert: 5. juli 2021 kl 13.31
Oppdatert: 2. august 2021 kl 08.16

De seks finalistene er drikkeprodusenten Balholm, sjokoladeprodusenten Jentene på tunet, pølsemakeren Metervare, Stavanger Ysteri, Thorbjørnrud Ysteri og Galåvolden Gård.

– Å komme til finalen er en bragd. Jeg er imponert over det høye nivået på våre lokalmatprodusenter. De er rå på produktutvikling og står for den reelle produktinnovasjonen i norsk dagligvare. I tillegg bidrar de med kvalitet, matlidenskap og lokal ressursutnyttelse, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

Matskattstipendet, som Meny har delt ut siden 2015, skal sikre at lokalmatprodusenter og matgründere har økonomi til å realisere nye produktidéer og produksjonsmetoder. I prispotten ligger 500.000 kroner, som fordeles på en hovedvinner og eventuelt en eller flere delvinnere. I fjor vant Ek Gårdskjøkken med søknad om å utvikle nye produkter av egg.

Ifølge Meny blir norske forbrukere stadig mer bevisste på hvor maten kommer fra – en trend som forsterket seg med korona.

– I fjor solgte vi lokalmat for 1,2 milliarder kroner. Kundene ønsker å kjøpe norske varer med tydelig identitet og en lokal historie. Denne trenden er sterk og gir plass til stadig flere aktører. Eksempelvis har vårt utvalg av norske gårdsoster, spesialpølser og lokale drikkevarianter innen eple, cider og alkoholfritt skutt i været de siste årene, sier Kjuus.

Totalt tilbyr kjeden nå mer enn 4.000 lokalmatprodukter. I fjor var veksten i salget av lokalmat i Meny på 16 prosent, mens den er på hele 19 prosent så langt i år.

Hovedjuryen i Matskattstipendet består av eksterne fagfolk, matentusiaster, kokker og matpolitiske premissgivere, og ledes av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Vinnerne offentliggjøres til høsten, trolig i september.

Les mer om finalistene på deres hjemmesider:

Balholm

Galåvolden Gård

Saken fortsetter under annonsen

Jentene på tunet

Metervare

Stavanger Ysteri

Thorbjørnrud Ysteri

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb