Helse- og omsorgsdepartementet følger opp Stortingets flertallsvedtak om å oppheve skjenkestoppen.

 

Terje Bendiksby | NTB

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Høie

NTB
Publisert: 20. januar 2021 kl 08.24
Oppdatert: 20. januar 2021 kl 11.27

– Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig. Smittesituasjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespredning. Men vi vil likevel følge opp stortingsflertallets vedtak, sier Høie.

Trondheim åpner

Stortingsflertallet ba tidligere tirsdag regjeringen om å sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering, og dermed oppheve skjenkestoppen.

I et formannskapsmøte onsdag formiddag ble skjenkeforbudet i Trondheim opphevet. Nå kan kommunens innbyggere ta seg en øl til maten før klokka 22.

Vedtaket i formannskapet var enstemmig, og framover blir det skjenkestopp fra klokka 22 på spise- og skjenkesteder i Trondheim.

Det var ikke overraskende at dette ble vedtatt. Allerede før møtet skrev Adresseavisen at det var flertall for å åpne for skjenking innenfor de nasjonale reglene.

I Trondheim har smittetallene bedret seg mye de siste ukene etter det store utbruddet før jul.

Saken fortsetter under annonsen

– Må skje raskt

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener at de gjeldende kommunale bestemmelsene som var på plass før nedstengingen, bør gjeninnføres.

– I områder med lav smitte må nasjonal skjenkestopp oppheves så raskt som mulig, sier reiselivsdirektøren.

– Det viktigste for bedriftene nå er å raskt få klarhet i hva dette vedtaket fra Stortinget vil bety i praksis, slik at de har forutsigbare rammer å forholde seg til, sier Krohn Devold.

Kun til mat

Helse- og omsorgsdepartementet opplyste tirsdag kveld at det nå blir skjenking til midnatt, men at gjester ikke kan slippes inn etter klokken 22. Alkoholservering kan kun skje i forbindelse med matservering.

– Gjennom dette har Stortinget prioritert gjenåpning av alkoholservering. Det betyr at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid fordi det er summen av tiltakene som har effekt på smittespredningen, sier Høie.

Saken fortsetter under annonsen

Endringene skal gjennomføres så raskt som mulig, og de trer i kraft ved midnatt natt til fredag 22. januar.

Kommuner med høyere smittetrykk får to døgn til å fatte vedtak om fortsatt skjenkestopp eller strengere regler enn de nasjonale reglene. Kommunene kan ikke vedta mindre strenge regler enn de nasjonale.

Departementet sier samtidig at internasjonal erfaring tilsier at skjenkesteder er et område med høy risiko for smittespredning.

– Barnslig

SV er kritisk til Bent Høies håndtering av saken.

– Nå oppfører Høie seg barnslig. Nå tvangsåpner han hele landet og later som om det er opposisjonen som har gjort det. Faktum er at Stortinget har vedtatt at det skal kunne åpnes i kommuner som har lavt smittetrykk, ikke hele landet. Så her gjør han hele Norge til lekegrind for Høyres politiske spill, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Han peker på at Stortinget har bedt regjeringen om å sikre at kommuner med lav smitte kan åpne servering, men at det ikke er det Bent Høie velger å gjøre.

Saken fortsetter under annonsen

– Nå må Høie begynne å ta litt ansvar her, høre etter og ikke minst la kommuner med lavt smittetrykk få bruke hodet før det går ut over befolkningens tro på rådene til myndighetene. I Gamvik, Skjervøy eller Tynset har det knapt vært smitte siste halvår, sier han og fortsetter:

– Hadde situasjonen vært tilsvarende i Oslo ville han selvsagt ha tillatt åpning. Jeg er dypt skuffet over Bent Høies oppførsel og ber statsministeren om å rydde opp i dette farlige spillet, sier Fylkesnes.

– Vil bli tatt godt imot

Frp-leder Siv Jensen ber regjeringen om å roe seg litt ned.

– Fremskrittspartiets forslag som Stortinget nå har vedtatt, er i realiteten det samme som Folkehelseinstituttet anbefalte, men som regjeringen valgte å la være å lytte til. Det er litt spesielt at regjeringen nå sier at dette vedtaket gjør at man vurderer å ikke lette på andre restriksjoner og sier at helheten teller, all den tid de selv har varslet at de neste uke ville revurdere nettopp det nasjonale skjenkeforbudet, sier hun.

Frp-lederen mener at forslaget om å oppheve skjenkestansen vil bli tatt godt imot rundt omkring i distriktene hvor det ikke er like mye smitte som i Oslo.

Flertall med Frp

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Stavanger Aftenblad lå det an til at Frps forslag skulle bli nedstemt i Stortinget tirsdag ettermiddag. Dette snudde da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt sikret flertall med Frp.

Frp-leder Siv Jensen sa at hun forventet at det ikke går lang tid før kranene kan åpnes i kommuner som ønsker det.

– Det er ingen grunn til at kommuner med lavt smittetrykk ikke skal få anledning til å servere alkohol i forbindelse med matservering etter dette vedtaket, sa Jensen.

Mandag redegjorde statsminister Erna Solberg (H) for Stortinget om koronasituasjonen. Hun gjorde det da klart at regjeringen viderefører regelen om at restauranter og puber ikke har lov å servere alkohol, men at de skal vurdere den på nytt i neste uke. Det er denne beslutningen Stortinget krevde omgjort.