Riksvei 22 i Halden er stengt ved svenskegrensen. Natt til fredag stanses så godt som all innreise til Norge.

Torstein Bøe | NTB

 

Stengte grenser kan bli kritisk for næringslivet

NTB
Publisert: 28. januar 2021 kl 08.26
Oppdatert: 28. januar 2021 kl 08.49

Det er de strengeste innreisereglene siden mars i fjor. Torsdag formiddag møter næringsminister Iselin Nybø sentrale næringslivsorganisasjoner. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen møter sjømatorganisasjonene, som er bekymret for særlig torskefisket.

Stopper sesongarbeidere

– I praksis blir grensen stengt for alle som ikke er bosatt i Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) onsdag, men tilføyde at det er noen unntak.

– Dette sikrer at kritiske varer og tjenester kommer inn til Norge, men det betyr at mange arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene.

Utlendinger bosatt i EØS-området, EØS-borgere bosatt i tredjeland og folk fra land utenfor EØS som har oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid eller studier, derunder sesongarbeid, er blant dem som fra fredag ikke lenger får innreise.

Reglene vil bli vurdert på nytt om to uker og er i samsvar med anbefalingen til Helsedirektoratet.

Solberg har imidlertid varslet at «vi må være forberedt på at vi kommer til å ha strengere innreiserestriksjoner en stund lengre enn de 14 dagene».

Saken fortsetter under annonsen

Dramatisk for næringslivet

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier signalene fra næringslivet tilsier at to uker med innstramminger er levelig, men at noe mer «blir alvorlig».

– Hvis dette begrenses til halvannen til to uker, kan vi klare det. Men hvis det varer lenger eller blir gjentatt med ujevn hyppighet fremover, vil det være en alvorlig situasjon for mange bedrifter, sier Almlid.

Til Dagsrevyen sa Almlid at han har forståelse for at regjeringen innfører strengere tiltak, men understreket at det må gjøres «på en måte der vi samtidig berger bedrifter og arbeidsplasser».

Kan mangle arbeidskraft

Solberg sa på pressekonferansen onsdag at det ikke er gjort beregninger av de økonomiske konsekvensene av de nye innreisereglene. Byggebransjen og verftsindustrien er blant dem som er svært avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

Hun vedgår at noen bedrifter følgelig kan komme til å måtte permittere nordmenn.

Saken fortsetter under annonsen

– På bransjenivå sier mange at dette vil kunne fungere, men for enkeltbedrifter kan det være kritisk, sa Solberg.

Press fra opposisjonen

Flere i opposisjonen, blant dem Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, har presset på for strengere tiltak rundt innreise og testing på grensa.

– De siste dagene har vi fått vite at vi ikke har den kontrollen. Det kommer folk inn som krysser av at de har alt i orden, også har de ikke det. De har med seg smitte inn. Kontrollverket virker ikke og da må et så drastisk tiltak som i dag til, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK og fortsatte:

– Det kunne vært unngått om kontrollene hadde vært bedre tidligere.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener at den siste innstrammingen ikke kom en dag for tidlig.

– Fremskrittspartiet har over lang tid etterlyst tiltak for å få reell kontroll på grensene. Regjeringen har likevel vært lite lydhøre, og med det vært konstant på etterskudd. Det har rett og slett ikke vært godt nok, sa Listhaug.

Saken fortsetter under annonsen

Nedgang i smitten

I FHIs siste ukerapport kom det fram at smittetallet har falt med 53 prosent siden årets første uke. Nedgangen i antall registrerte koronatilfeller har vært klar de siste to ukene.

I uke 3 er det så langt meldt om 2.180 tilfeller. Det er en nedgang på 27 prosent sammenlignet med uke 2 og 53 prosent siden uke 1, da det ble meldt om 4.645 tilfeller.

R-tallet er nå på 0,6, anslår FHI. R-tallet antyder hvor mange en koronasmittet person smitter videre.

Lettere å åpne Oslo

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er glad for at regjeringen har innført strenge innreiseregler. Han tror det vil gjøre det lettere å åpne opp i Oslo.

– Strengere regler for importsmitte mener jeg da kan gjøre at vi raskere og enklere kan åpne opp i Oslo, så det gleder jeg meg over. Men om dette er nok, det vet vi ikke. Det vil smittetallene og utviklingen fremover vise oss. Så får vi håpe det, sier byrådslederen til VG.

Saken fortsetter under annonsen