Nyheter

Flere offentlige aktører bør stille krav til bruk av resirkulert plast i produkter, mener Grønt Punkt Norge. Foro: Industriplast, Silje Holte

Støtte til økt bruk av resirkulert plast

Handelens Miljøfond gir Grønt Punkt Norge 1,95 millioner kroner i støtte for å sørge for at det offentlige Norge tar ansvar for bruk resirkulert plast gjennom sine anskaffelser.

Publisert Sist oppdatert

Grønt Punkt Norge har sammen med Samfunnsbedriftene, Avfall Norge, Stiftelsen Miljømerking og Stiftelsen Miljøfyrtårn startet et samarbeidsprosjekt for å øke bruk av resirkulert plast gjennom å stille krav i offentlige anskaffelser. Nå har prosjektet blitt tildelt 1,95 millioner kroner fra Handelens Miljøfond til å nå målet om å øke bruken av resirkulert plast med 2 000 tonn i løpet av 2021.

– Grønt Punkt Norge er stolt av å være eier av dette viktige prosjektet. Vi har satt oss et ambisiøst mål allerede i år, og er svært takknemlig for at Handelens Miljøfond er enig i at prosjektet er et avgjørende tiltak for å skape en mer bærekraftig bruk av plast, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

– Det er gjort for lite for å stoppe de store miljøproblemene plast skaper. Med denne tildelingen vil vi få snøballen til å rulle. Vi vil dytte i gang et marked for resirkulert plast som begynner å vokse av seg selv, så vi bruker stadig mindre ny og stadig mer resirkulert plast, og setter en mye mer bærekraftig normal for hvordan vi bruker plast, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond på miljøfondets hjemmesider.

Prosjektets samarbeidspartnere er i ferd med å avslutte et forprosjekt finansiert av Plastretur, som driftes av Grønt Punkt Norge. I forprosjektet er det definert aktuelle plastproduktgrupper og offentlige aktører som kan bidra til å nå prosjektets ambisiøse mål om å øke bruken av resirkulert plast med 2 000 tonn allerede i 2021.

Det er særlig innkjøp i bygg- og anleggsbransjen, innen samferdsel og produktgruppene avfallsutstyr og møbler, prosjektet ser det er størst potensiale.

– Dette er store områder der markedet er modent for å erstatte jomfruelig plast med resirkulert råvare, sier Jaana Røine.

Et av de viktigste målene ved prosjektet er å bistå ved offentlige anskaffelser for å utvikle et faglig kunnskapsgrunnlag for innkjøpere av plastprodukter.

Røine påpeker at prosjektet også skal også jobbe direkte med leverandørene og plastindustrien for å få innspill til relevante krav til bruk av resirkulert plast. Prosjektet skal bidra til å nå målet om 50 % gjenvinning av plastemballasje, og der er norsk plastindustri en viktig del av løsningen.

Powered by Labrador CMS