Nyheter

Fint surdeigsbrød. Foto: brodogkorn.no

Surdeigs-boomen holder stand

Da Norge stengte ned, blomstret interessen for surdeig opp. Ett år senere er surdeigen fortsatt populær i de tusen karantenehjem.

Publisert Sist oppdatert

I mars 2020 skrudde verden tempoet ned for alvor. Samtidig oppdaget nordmenn gledene ved baking, og særlig surdeigsbaking. Folk i hele Norge koste seg med hjemmebakte brød, boller og rundstykker.

Ett år etter nedstengningen sitter mange fortsatt på hjemmekontor. Da er det kort vei til kjøkkenbenken og overvåking av gjærkulturen.

– Vi kan ikke lenger være så mye sammen eller gå så ofte på restauranter som før. Da er det naturlig at baking og hjemlige sysler får mer oppmerksomhet, sier samfunnsanalytiker Anne Cecilie Helene Zondag i Matprat i en pressemelding.

For mange har også surdeigsbakingen blitt en slags familieaktivitet som engasjerer både store og små. Zondag tror dette er en av grunnene til at nordmenn fremdeles er interessert i surdeig.

Fagsjef i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, har sett den samme trenden.

– Hjemmebaking har vært en fallende aktivitet i mange år, men i en fersk undersøkelse oppgir fire av ti at de har lyst til å bake brød. Vi så samtidig en dobling av besøk på nettsiden vår, brodogkorn.no, da landet innførte strenge koronaregler i mars i fjor og interessen holdt seg oppe utover året.

Samfunnsanalytiker Zondag helt overbevist om at det vil vare. Når kalenderen fylles opp, tror hun antallet som driver med surdeigsbaking vil synke noe. Hun ser allerede at noe av veksten som startet i fjor, er på vei ned.

– Samtidig tenker jeg at de som først har begynt å bake, vil ta det med seg – om ikke like intenst, sier hun.

Hun ser for seg at vi likevel har endret brødvanene våre, og at flere har behov for variasjon. Dette kan gjøre at flere også vil kjøpe seg et godt brød innimellom, også i fremtiden.

– Jeg tror flere er villig til å betale mer for et godt brød nå når de vet hvilket arbeid som ligger bak. De store bakeriene er også med på denne trenden, og vi ser at kjedene tilbyr brød bakt på surdeig, avslutter Zondag.

Powered by Labrador CMS