Nyheter

Femte trinn på Sædalen skole er blant de over 400 klassene som deltar i Aksjon Gjenvinning.

Tusenvis av tiåringer blir tubeforskere og miljøagenter

Femte trinn på Sædalen skole er blant de over 400 klassene som deltar i Aksjon Gjenvinning. I november samler de inn, resirkulerer og gjenbruker tuber og annen emballasje av aluminium.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2018 har aksjonen, ledet an av Forskerfabrikken, lært elever om gjenvinning, og engasjert dem til å bli miljøvernere. I fjor bidro mer enn 10.000 elever til å samle inn over 100.000 enheter med aluminiumsemballasje.

– Å resirkulere og gjenbruke aluminium er et enkelt, men viktig tiltak vi kan gjøre for klimaet. Ved å engasjere femte – syvendeklassinger, rekrutterer vi landets beste resirkulerings-ambassadører til å bli med på gjenvinningslaget, sier prosjektleder for Aksjon Gjenvinning Ida Helene Randa Johansen i Forskerfabrikken i en pressemelding.

Til aksjon mot klimaendringene

Lærer Geir Edvard Bøe ved Sædalen skole i Bergen forteller at elevene er engasjert i tematikken.

Foto Markedsdirektør i Kavli, Gudfinna Traustadottir, hjelper til under tubeforskningen. Foto: Kavli.

– En konkret aksjon med et tydelig mål passer perfekt for en femteklasse. I tillegg til at aksjonen har en nyttig agenda, er det også veldig kjekt å delta i en konkurranse på tvers av skoler over hele landet, sier Bøe, og legger til at målet er å vinne konkurransen.

– Men vi håper også å bli mer bevisst om resirkulering av aluminium. Og bevisstgjøringen handler ikke bare om elevene, men også om familie og venner, sier han.

Fra ostetube til nye, nyttige ting

Som en oppkjøring til aksjonsstarten som var 1. november, fikk femte trinn ved Sædalen skole besøk av Aksjon Gjenvinning. På agendaen stod tubeforskning, gjenvinningsquiz, filmvisning og besøk fra aksjonsmaskotene Smelte og Smøre.

– Seksti elever fikk forske på Kavli-tuben, med mål om å finne ut hvordan man best mulig kan tømme tuben helt for smøreost før den kastes som glass- og metallemballasje. I tillegg til å spare masse energi og verdifulle ressurser ved å resirkulere tuben, kan vi også spare mer mat, sier Kavlis markedsdirektør, Gudfinna Traustadottir.

20 millioner tuber med smøreost

I tillegg til Forskerfabrikken, Norsk Metallgjenvinning og Hydro, har Kavli kommet inn som medarrangører av Aksjon Gjenvinning. For sistnevnte er samarbeidet del av en større satsing og opplysningsarbeid.

– Vi produserer mer enn 20 millioner tuber med smøreost i året. Samtidig vet bare én av fem at den skal resirkuleres som metallemballasje. Når tubene kastes i restavfallet, mister vi verdifulle ressurser. Det vil vi endre på, sier administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim, som har som mål at alle skal vite at aluminiumstuben kan bli til nye, nyttige ting når den resirkuleres.

Powered by Labrador CMS