Nyheter

Daglig leder i Norsk Metallgjenvinning Ylva Eline Erbach. Foto: Grønt Punkt Norge

Unge kildesorterer mer

Flere nordmenn i 20-årene kildesorterer metallemballasjen sin enn før. Fortsatt er de over 30 år flinkest, men de yngre tar innpå.

Publisert Sist oppdatert

Det viser tall fra en fersk forbrukermåling Grønt Punkt Norge har gjennomført.

Ifølge en måling Kantar har gjennomført for Grønt Punkt Norge i august, blir de under 30 år stadig flinkere til å kildesortere metallemballasjen sin.

Tradisjonelt er den eldre befolkningen flinkere til å kildesortere avfallet sitt enn den yngre. Den ferske målingen viser derfor en posoitiv utvikling, ved at flere unge har skjerpet seg og gapet mellom generasjonene minsker. I 2020 viste samme måling at returgraden hos de under 30 år lå på 67 prosent, mens den i år viser 71. Til sammenligning er returgraden hos befolkningen over 30 år på 76 prosent.

– Dette gleder oss. Vi er avhengig av den yngre generasjonen hvis vi skal bli flinkere til å bruke de råvarene vi allerede har tatt ut av naturen, sier daglig leder Ylva Eline Erbach i Norsk Metallgjenvinning i en pressemelding.

De har ansvaret for innsamling og gjenvinning av metallemballasje i Norge. I 2020 ble til sammen 90,5 prosent av metallemballasjen som gikk ut på det norske markedet materialgjenvunnet.

For å produsere aluminium og metallemballasje er bauxit en nødvendig råvare. Det er et ikke-fornybart mineral som er krevende å utvinne. Derfor er det så viktig at det vi utvinner og allerede produsert aluminium blir brukt om og om igjen. Å lage noe nytt av gjenvunnet aluminium krever bare fem prosent av energien som trengs for å produsere ny aluminium fra grunnen av. Gjenvunnet aluminium mister minimalt av sin opprinnelige kvalitet og det er beregnet at omlag 75 prosent av all aluminium noen gang produsert fortsatt er i omløp.

– Kildesortering og gjenvinning av aluminium- og metallemballasje er derfor viktig både for å spare uttaket av råvarer fra naturen og for å spare klimagassutslipp. Det er også et enkelt bidrag vi alle kan gjøre hjemme ved kjøkkenbenken, sier Ylva Eline Erbach.

Powered by Labrador CMS