Nyheter

Coop-sjef Geir Inge Stokke håper på mer vekst ved å begrense adgangen for leverandørenes selgere i butikk.

– Vi må vokse mer over tid

Det har kokt rundt Coop i det siste. Under DLFs høstmøte i Tønsberg torsdag ble Coop-sjef Geir Inge Stokke frittet ut om både beslutningen om å kaste ut leverandørenes selgere fra butikk og det utvidede samarbeidet med Carrefour.

Publisert Sist oppdatert

Under panelsamtalen på slutten av dagens høstmøte ble Coop-sjef Geir Inge Stokke utfordret på det som trolig er de store snakkisene blant deltakerne på møtet.

Årsak: Må vokse mer

Det er nå et par uker siden det slo ned som en bombe at Coop har besluttet å redusere tilgangen for leverandørenes salgsapparat i butikk betraktelig. Mange har spurt seg hvorfor.

– Vi vokser ikke nok. Vi må vokse mer over tid, og vi må bli tøffere på pris, begrunner Stokke. Under pandemien har ikke selgerne hatt tilgang til butikkene, og Coop har tidligere uttalt at det har fungert så greit at de har bestemt seg for å fortsette med den praksisen i kjedens nærbutikker og lavpriskjeden Extra.

Det er stor forskjell på hvor stort salgsapparat de ulike leverandørene har, presiserer Stokke, og viser til at mange butikker aldri får besøk.

– Vi tror at det blir mer rettferdig i butikk med lik tilgang for alle, sier han.

Kiwi: Selgerne får nøkkelrolle

Coop-sjefen tror at leverandørene kan få minst like god kundeinnsikt gjennom Coop sentralt som de nå får fra sine selgere – som ifølge Stokke ofte stjeler verdifull tid fra kjøpmannen.

Både Norgesgruppens konserndirektør for kommunikasjon, Stein Rømmerud, og Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy gjorde et poeng av at selgerne fortsatt er velkomne i Norgesgruppens butikker.

– Nå etter korona må vi lete etter muligheter for mersalg etter at vi gjennom pandemien har lånt mye omsetning fra andre kanaler. Her tror jeg selgerne vil ha en nøkkelrolle, sier Bjørkøy.

DLF: Bekymret

Som du tidligere har kunnet lese i Dagligvarehandelen, har DLF advart mot konsekvensene av denne beslutningen. DLFs styreleder Øystein Bu mener at de fleste av leverandørenes selgere tilfører verdi og bidrar til økt salg i butikken, noe nestleder Anders Røed er helt enig i. Han presiserer at de fleste av leverandørenes selgere i dag har svært høy kompetanse.

Det later til å prelle av på Stokke, som i stedet inviterer leverandørene til å kontakte Coop sentralt for å diskutere kundeinnsikt, merverdi og hvordan begge parter skal få økt vekst.

– Jeg er rett og slett bekymret. Men jeg skal ta den diskusjonen, sier Øystein Bu.

Carrefour gir nye kategorier

Coop-sjefen ble også utfordret om Carrefour-samarbeidet som nå er utvidet til også å gjelde innkjøpssamarbeid gjennom Coop Trading. Ordstyrer, Dagligvarehandelens redaktør Are Knudsen, ville vite hvordan Coop skal forhandle frem lavere priser på internasjonale merkevarer som Coca-Cola og Nestlé.

– Først vil jeg si at Coop har størst andel av norske varer, vi har flest Nyt Norge-merkede varer av alle kjedene, og vi vil fortsatt heie på norske produsenter, svarer Geir Inge Stokke, før han forteller om Paris-turen tidligere i uken der han fikk se spennende produkter og kategorier som ikke finnes i Norge i dag.

– Ved å ta noen av de mange spennende produktene hjem kan vi utfordre konkurrentene og skape annerledes kundeopplevelser for våre kunder og eiere, sier Stokke.

Powered by Labrador CMS