Nyheter

Illustrasjonsfoto. Melk.no

Vitaminberiket melk i vekst

D-vitaminberiket lettmelk med 0,5 % fett, er i ferd med å bli den nye, norske favorittmelken, ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no).

Publisert Sist oppdatert

– Dette er godt nytt for folkehelsen, sier direktør Ida Berg Hauge i Melk.no i en pressemelding.

– Ikke bare er den mager og god på smak, den er også tilsatt vitamin D i tillegg til en pakke på syv andre næringsstoffer. D-vitamin er et av vitaminene mange nordmenn får for lite av, og som vi selvsagt også trenger i pandemien, siden det bygger immunforsvaret.

Melken på den grønne kartongen, som ble lansert som Ekstra Lett i 2000, er en lettere variant av den «vanlige» lettmelken. I lanseringsåret hadde den en mindre markedsandel enn skummet melk. 20 år senere selger Lett 0,5 %-melken fire ganger mer enn skummet melk. Den tok igjen helmelk i 2011, og fortsetter salgsøkningen i samme tempo vil Lett 0,5 % være det norske folks favorittmelk i løpet av få år.

To-tre glass av den grønne melken hver dag bidrar til å dekke anbefalt inntak av kalsium, jod og noe av Vitamin D-inntaket.

Økningen i det totale melkekonsumet i fjor var den største noensinne, og første kvartal i 2021 fortsetter jubeltallene for norske meieriprodukter. Økningen siden nedstengningen av Norge i mars i fjor bare fortsetter.

Berg Hauge er ganske sikker på hva som har skjedd med det norske folks matvaner.

– Årsaken til den positive utviklingen er først og fremst det jeg kaller «kjøleskapseffekten». Vi spiser flere måltider hjemme nær kjøleskapet der melken befinner seg. En ting er hjemmekontor, men hjemmeskole har også ført til at ungdommen er lenger unna kioskvarene. Dessuten lager folk langt mer mat fra bunnen av der melk ofte inngår, sier Ida Berg Hauge.

Alle typer meieriprodukter, bortsett fra smør, fortsetter en betydelig økning også i første kvartal i 2021.

Salgsutviklingen for Lett 0,5% 2000 – 2020 (liter melk pr capita)

År Lett 0,5% Helmelk

2000 12,28 53,58

2005 10,19 49,62

2010 13,88 43,55

2015 19,81 34,55

2019 20,44 27,11

2020 21,87 26,46

Kvartalstall pr capita 1. kvartal 2020 – 2021

Kategori liter/kilo pr person Prosent endring

Norsk melk 21,0 liter + 2,7 %

Melk inkl. import 21,2 liter + 2,1 %

Norsk ost 4,32 kg + 2,7 %

Ost inkl. import 5,19 kg + 4,4 %

Norsk yoghurt 2,58 kg + 6,4 %

Yoghurt totalt 2,89 kg + 6,3 %

Rømme 0,98 kg + 5,3 %

Fløte 1,43 liter + 8,3 %

Norsk smør 0,85 kg - 5,6 %

Smør inkl. import 0,87 kg - 7,9 %

Powered by Labrador CMS