Nyheter

Mat- og drikkenæringen trenger kvalifisert arbeidskraft, men kompetansebarometeret viser at det aldri har vært vanskeligere å skaffe den.

2 av 3 bedrifter får ikke tak i kompetansen de trenger

Verre enn noensinne: 2 av 3 medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke får ikke tak i nødvendig kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Det viser ferske tall fra NHOs kompetansebarometer 2021, som ble offentliggjort denne uka. I tidligere år har under 60 prosent av bedriftene oppgitt det samme. Ifølge NHO Mat og Drikke er det er særlig bedrifter med stor grad av udekket kompetansebehov som øker – fra 8 prosent til 14 prosent.

Behov og tilbud krasjer

Mat- og drikkenæringen skriker etter kompetent arbeidskraft. I dag, 1. mars, går søknadsfristen til videregående skole ut. Der trengs det mange søkere for å avhjelpe behovet for blant annet fagarbeidere.

Foto Terje Sletnes er direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke. Foto: Arne Kongsnes

– Kompetansebarometeret avdekker med all tydelighet et manglende samsvar mellom bedriftenes kompetansebehov og hva som utdannes i Norge, sier Terje Sletnes, direktør for analyse og politikk i NHO Mat og Drikke.

Han understreker at en langt bedre dimensjonering av utdanningstilbudet er helt nødvendig.

– Antallet studieplasser i fagskolen må økes betydelig, men det er også grunn til å stille spørsmål ved om dimensjoneringen i videregående skole bør styres sterkere i retning arbeidslivets behov, sier han.

Mange årsaker

Mangelen på kompetent arbeidskraft har flere årsaker. Her er nøkkeltallene for NHO Mat og Drikke:

  • Ingen kvalifiserte søkere 67 %

  • For få kvalifiserte søkere 74 %

  • Kvalifiserte søkere hadde for høye lønnskrav 26 %

  • Kvalifiserte søkere utenfor bedriftens region var ikke villig til å flytte 40 %

  • Bedriften klarte ikke å holde på kvalifisert arbeidskraft 30 %

Svarprosenten var 24 prosent blant utvalget på 943 medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke.

Dette trenger bransjen

NHOs kompetansebarometer viser også hva slags kompetanse og utdanning bransjen etterspør:

Kompetansenivå:

  • Håndverksfag 46 %

  • Primærnæringsfag 45 %

  • Ingeniør og tekniske fag 31 %

Utdanningsnivå:

  • Fagskole 55 %

  • Yrkesfag, videregående skole 55 %

  • Bachelorgrad 40 %

– Nytt av i år er at fagskoleutdannede seiler opp som de det er aller størst behov for i hele næringslivet. Også blant medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke er det en markant økning i behovet for fagskoleutdannede, sier Sletnes.

NHOs kompetansebarometer er en årlig undersøkelse av kompetansebehovet i NHOs medlemsbedrifter. Undersøkelsen ble gjennomført første gang i 2014.

Powered by Labrador CMS