Nyheter

Rundt 300 dyr er avlivet, mest sau, etter at Mattilsynet avdekket ulovlig bruk av øyesalve (illustrasjonsfoto).

Erstatninger etter veterinærtabber fortsatt uavklart

Rundt 300 dyr er avlivet etter at 21 veterinærer brukte ulovlig øyesalve. Hvem som skal dekke bøndenes tap, er stadig uavklart.

Publisert Sist oppdatert

11. november offentliggjorde Mattilsynet pressemeldingen om at 21 veterinærer har brukt ulovlige legemidler til matproduserende dyr. Legemiddelet som er tatt i bruk i dette tilfellet er en øyesalve som inneholder kloramfenikol, et legemiddel som er forbudt å bruke på dyr som skal bli mat.

Mattilsynet opplyser til Matindustrien at i ettertid er avdekket noen flere tilfeller og at saken nå omfatter rundt 300 dyr, mest sau, men også noe geit og storfe. Fortsatt berører saken 21 veterinærer.

Forsterket tilsyn i år

Saken har også ført til at Mattilsynet i år skjerper kontrollen:

«DEA»- og «Kloramfenikol»-sakene har vist at noen veterinærer har forskrevet legemidler som ikke er tillatt til matproduserende dyr og setter for korte tilbakeholdelsestider. I praksis betyr dette at legemidler som ikke skal inn i matkjeden likevel kan havne i maten vår, noe som igjen kan utgjøre en risiko for mattryggheten. Mattilsynet vil i 2022 føre tilsyn med legemiddelbruk til matproduserende dyr».

Bondelaget forventer erstatning

Fagdirektør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet fastslo allerede i november at den ulovlige legemiddelbruken ikke blir politianmeldt. Han sa dette om erstatningsansvaret:

– Det er en sak mellom bonden og veterinæren. Ansvaret ligger både hos veterinæren som skriver ut medisin og bonden, som har plikt til å journalføre bruken og har det overordna ansvaret for dyrenes helse og mattryggheten.

Mer enn tre måneder senere har lite skjedd:

– Bondelaget har ikke oversikt over omfanget på de ulike enkeltsakene. Vårt utgangspunkt er fremdeles at dersom årsaken ligger i at veterinæren har gjort feil, forventes det at økonomisk tap dekkes av veterinær, sier Bodhild Fjelltveit, andre nestleder i Norges Bondelag.

Foto Bodhild Fjelltveit er andre nestleder i Norges Bondelag. Foto: Eivor Eriksen

Hun har merket seg at Mattilsynet skjerper tilsynet legemiddelbruk hos veterinærer til matproduserende dyr:

–Det kan også være et ledd i å tydeliggjøre ansvarsforholdet bonde og veterinær.
Vi følger med på saken gjennom de kontaktpunktene vi har med Mattilsynet, men har ikke noe mer utfyllende å komme med per nå, sier hun.

Veterinærforeningen: – Dyreeiers ansvar

Fra Veterinærforeningen er det heller ikke noe nytt. Veterinær og fagsjef Ellef Blakstad i Den norske veterinærforening har tidligere uttalt dette i saken:

– Vi kan ikke vurdere noe før vi eventuelt får innsikt i de enkelte sakene gjennom at medlemmer henvender seg til oss for bistand. Uansett er det dyreeier som har ansvar for å registrere medisinbruk som han eller hun har fått forskrevet til bruk på egne dyr og rapportere nødvendig matkjedeinformasjon i forbindelse med innmelding til slakteri.

Powered by Labrador CMS