Nyheter

Selv om dette utvalget av matvarer ser meget fristende ut, så er det et faktum at ­usunt kosthold er én av ti store utfordringer for folkehelsen i Norge. Foto: Aamulya | iStock Photos

ESA råder Norge å skjerpe kontrollen av ikke-animalske produkter fra tredjeland

EØS-tilsynet ESA konkluderer med at Norge kontrollerer ikke-animalske produkter fra tredjeland, men anbefaler at kontrollsystemet styrkes.

Publisert Sist oppdatert

­Dette kommer fram i en rapport som er blitt utarbeidet etter et tilsyn i Norge i løpet av september.

Målet med tilsynet var å undersøke om det norske kontrollsystemet var i samsvar med EØS-regler for kontroll av mat og fôr av ikke-animalsk opprinnelse – importert til Norge fra tredjeland. Dette gjelder et bredt spekter av produkter – blant annet nøtter, frukt, grønnsaker og krydder.

Noen mangler identifisert

ESA fant at Norge har et effektivt system for offentlig kontroll av ikke-animalske produkter fra tredjeland. Noen mangler ble imidlertid identifisert. I rapporten anbefaler ESA Norge å styrke den offisielle kontrollen slik:

  • sikre at offentlig kontroll gjennomføres i samsvar med dokumenterte prosedyrer og at disse prosedyrene oppdateres etter behov.
  • sikre at grensekontrollstasjoner har nødvendige fasiliteter tilpasset type og volum til varekategoriene som kontrolleres.
  • sikre kontroll og koordinering av alle offentlige laboratorier benyttet av norske myndigheter, også når de er lokalisert i andre EØS-land.

Som svar på ESAs foreløpige rapport sendte Norge et utkast til handlingsplan for å imøtekomme ESAs anbefalinger. Denne planen er lagt ved rapporten.

Mattrygghet i EØS

  • EØS-regelverket setter høye standarder til mat- og fôrsikkerhet, og for dyrehelse og velferd.
  • EØS-borgere har rett til å vite hvordan maten de spiser blir produsert, bearbeidet, pakket, merket og solgt.
  • ESA fører tilsyn med hvordan Island og Norge implementerer og etterlever EØS-regelverket for mat- og fôrsikkerhet, og dyrehelse og dyrevelferd.
  • Liechtenstein er underlagt et annet tilsynssystem for mattrygghet.

Kilde: ESA


Powered by Labrador CMS