Nyheter

G7-landene lover milliarder for å styrke matsikkerheten

G7-landenes ledere vil bruke ytterligere 44 milliarder kroner på å styrke den globale matsikkerheten. En dråpe i havet, mener hjelpeorganisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

­Matsikkerheten i verden er betydelig svekket som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Begge de to landene er store produsenter av korn og andre matvarer, men internasjonale sanksjoner og krigshandlingene gjør at eksporten nå delvis har stanset opp.

Dette har ført til kraftig prisøkning og økt fare for omfattende sult i mange fattige land.

G7-landenes ledere, som de siste dagene har vært samlet til møte i Elmau i Tyskland, lover ytterligere 44 milliarder kroner til tiltak for å styrke matsikkerheten i verden. Dette kommer på toppen av rundt 93 milliarder kroner som er lovet tidligere i år.

Pengene skal ifølge en kilde i Det hvite hus går til støttetiltak i 47 land og vil «bidra til å redde liv gjennom direkte humanitære intervensjoner».

Advarer mot hamstring

I en felles kunngjøring ber G7-landenes ledere samtidig land og selskaper som har store lagre av mat, om å tre støttende til for å hindre sultkriser.

– Vi oppfordrer partnere som har store lagre, også privatsektoren, til å frigjøre mat uten å forstyrre markedet, heter det.

G7-lederne advarer samtidig mot hamstring.

– Alle land må unngå å bygge opp for store matvarelagre da det kan føre til ytterligere prisøkninger, heter det i kunngjøringen.

Historisk fiasko

Hjelpeorganisasjonen Oxfams tyske avdeling kaller G7-toppmøtet «en historisk fiasko» og viser til at det ifølge FN trengs over 280 milliarder kroner for å finansiere krisetiltakene mot sult.

– Kunngjøringene fra toppmøtet er et forsøk på å tildekke G7s historiske fiasko, sier en talsperson som etterlyser gjeldslette og andre tiltak for å bedre matsikkerheten i fattige land.

For hver dollar som gis i bistand, må de betale to dollar til långivere, påpeker talspersonen.

Stephan Exo-Kreischer i organisasjonen One Germany er heller ikke imponert over løftene fra verdens sju rikeste industriland. Han viser til at Verdens matvareprogram (WFP) har bedt om 210 milliarder kroner for å møte behovene bare i inneværende år.

– G7 har heller ikke sagt hvordan de har tenkt å få en slutt på blokaden i Svartehavet slik at hvete fra Ukraina endelig kan nå dem som desperat trenger det, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS