Vinnerne av årets nykommer med vaniljeprim fra Tverås Gårdsmat fra Malm i Steinkjer. Her sammen med landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Sigrid Erdal | Oi! Trøndersk Mat og Drikke | NTB
Foto

Vinnerne av årets nykommer med vaniljeprim fra Tverås Gårdsmat fra Malm i Steinkjer. Her sammen med landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Sigrid Erdal | Oi! Trøndersk Mat og Drikke | NTB

Her er vinnerne fra Trøndersk Matfestival

Publisert: 1. august 2022 kl 10.00
Oppdatert: 2. august 2022 kl 09.11

­Trøndersk Matfestival ble arrangert for første gang i 2005 og har siden da vokst til å bli Norges største og en av Europas største matfestivaler. Det er selskapet Oi! Trøndersk Mat og Drikke som står bak Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim, som i år ble arrangert fra 28.til 30. juli – med rekordbesøk.

Disse gikk til topps  

Som en del av åpningsdagen på Trøndersk Matfestival ble det også kåret åtte Årets produkt-vinnere for 2022. Torsdag åpnet landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) Trøndersk Matfestival, i år med rundt 170 utstillere. Hun delte prisene til de åtte vinnerne.

Seks mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom finalistene i jakten på de beste, trønderske produktene. I hver kategori var det tre finalister, men kun én av dem kunne stå igjen som vinner.

Her er vinnerne:

  • Årets nykommer: Vaniljeprim (pålegg) fra Tverås Gårdsmat

 

Annonse

  • Årets bakst- og meieriprodukt: Pekkabrød (litt tykkere og søtere enn vanlig flatbrød) fra Liverten
  • Årets kjøttprodukt: Fenalår av steinaldersau fra Haugrønning gård
  • Årets meieriprodukt: Hvit geitost fra Skansen Ost
  • Årets sjømat: Tuvas spesialrøkte laks fra Dolmøy Seafood
  • Årets søtsak: Smellkyss (marengs) fra Fru Nelik
  • Årets økologiske produkt: Gammel ungkaren (ost) fra Hitra Gårdsmat
  • Årets stand: Trondheims matperler
  • Åpen klasse: Zari Eplemost fra Inderøy Mosteri. Denne sendes inn til en europeisk finale ettersom Trondheim og Trøndelag er Europeisk Matregion 2022.

LES MER | Trøndelag er Europas matregion i år

– Jeg vil gratulerer alle vinnerne av Årets Produkt for 2022. Dere er en av grunnene til at Trøndelag er et fyrtårn i utviklingen av Norge som matnasjon. Stadig flere nordmenn ønsker å kjøpe norskprodusert mat og da er det godt vi har lokalmatprodusenter som kan være med å møte etterspørselen og levere mat i verdensklasse, sier landbruks- og matministeren i en pressemelding.

Viktig med sterke matregioner

Trøndersk matfestival er den største regionale lokalmatfestivalen i Norge, og er også ledende i Europa.

– Det er viktig for Norge som matnasjon at vi har sterke matregioner, slik som Trøndelag, sier Sandra Borch.

Annonse

LES MER | Trøndelag med 5 av 13 vinnere i Det Norske Måltid

Rekordtall

Publikumsrekorden til Bryggerifestivalen fra 2019 ble slått med solid margin. 

– I 2019 hadde vi 30.000 på arenaen, men i år viser tallet 50.000. Bryggerne er så glade for å endelig kunne møtes igjen og ikke minst snakke med publikum om sine ulike brygg. Det var skikkelig god stemning på torvet alle tre dagene. Vi er slitne, men lykkelige, sier festivalleder Berit Stærkær i Bryggerifestivalen i Trondheim.

Berit Stærkær i Bryggerifestivalen i Trondheim, Aslaug Rustad i Oi Trøndersk Mat og Drikke og Leder Brit Melting i Trøndersk Matfestival er strålende fornøyd med årets arrangement. Foto: Silje Kolaas
Foto

Berit Stærkær i Bryggerifestivalen i Trondheim, Aslaug Rustad i Oi Trøndersk Mat og Drikke og Leder Brit Melting i Trøndersk Matfestival er strålende fornøyd med årets arrangement. Foto: Silje Kolaas

Leder Brit Melting i Trøndersk Matfestival er også jublende glad. Mer enn 200.000 besøkende, mer enn i 2019, sier sitt: 

– Det var en helt unik stemning på festivalene i år. Tilbakemeldingene fra både publikum og produsentene er rørende. Utstillerne tok imot publikum som kom med et stort smil. Målet vårt var å komme tilbake til toppåret i 2019 før pandemien. Da var totalomsetningen på 14 millioner kroner på Trøndersk Matfestival. Jeg rakk å snakke med 38 utstillere før vi avsluttet lørdag kveld. De hadde en snittomsetning på 100.000 kroner. Det betyr at vi når målet vårt. Nå har vi befestet vår posisjon der vi lager Europas ledende festivaler innen lokal mat og drikke.

Annonse

Mer i vente

Matfesten i Trøndelag er ikke over. «Trøndersk Matfestival – et sted nær deg» arrangeres 12.-14. august. Produsentene inviterer publikum til å komme hjem til seg der maten produseres. Da blir det hele 300 matopplevelser som tilbys over hele Trøndelag.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb