Nyheter

Kysthagen er Årets Matreddere

I fjor reddet Kysthagen flere tonn gulrøtter fra å havne i søpla. Onsdag vant de prisen «Årets matredder 2022», som deles ut av Q-Meieriene.

Publisert Sist oppdatert

Over 2000 fulgte med på den digitale sendingen, Q Matredderdagen, da Kysthagen ble ropt opp som årets vinner og fikk tildelt en gavesjekk på 50.000 kroner. Kysthagen er den femte i rekken som får hedersprisen under Q Matredderdagen.

­– Jeg mistet munn og mæle da jeg fikk prisen og det er ganske uvanlig. Jeg er i gulrothimmelen. Dette skal gå til å utvikle flere produkter slik at vi kan redde mer gulrøtter, sier Jan Erik Gamlemsvik i familiebedriften Kysthagen AS i en pressemelding fra Q-meieriene.

Kysthagen på Smøla lager juice og limonader av lokale gulrøtter som ellers ville blitt kastet.

Kysthagen var nominert til prisen sammen med fem andre matreddere: Unge kokker, Rest Restaurant, Matjungelen og Holdbart. Siden 2018 har utfordrermeieriet delt ut «Q Matredderpris» til bedrifter, organisasjon eller privatperson som gjør det lille ekstra i kampen mot matsvinn.

På et lite fiskevær, ute i havgapet på øya Smøla, samler Kysthagen gulrøtter fra lokale bønder. Her finner du kanskje verdens beste gulrøtter, men noen av de sorteres bort på grunn av form og størrelse og finner derfor aldri veien til butikkhyllen. I 2020 fikk den lille familiebedriften en idé om at dette kunne bli til nye velsmakende produkter.

— Vi hadde en trøblete fødsel siden vi startet opp under korona. Da vi først fikk i gang produksjonen ante vi ikke hvordan markedet ville reagere, men det viste seg at dette var et produkt folk vil ha og vi endte opp med å produsere for lite, sier Jan Erik Gamlemsvik.

Gründeren forteller at de ble tatt imot med åpne armer av gulrotbøndene i området og at de nå jobber veldig tett sammen med Smøla Grønt. Det store målet er at all gulrotproduksjon på Smøla har null prosent matsvinn.

— Det vi gjør er bærekraft i praksis. Vi er opptatt av at det skal være enkelt, og at mange små tiltak utgjør en stor effekt.

I dag har de tre smaker av gulrotjuice og fem sorter limonader. Foreløpig kan du kjøpe produktene fra Coop Nordvest, i lokale butikker og kafeer fra Ålesund i sør til Smøla i Nord.

Powered by Labrador CMS