Må sorteres: Hvis disse rundstykkene ikke blir solgt i butikken, må maten og plasten kastes hver for seg. Foto: Grønt Punkt Norge

Lanserer sjekkliste for butikkene i forkant av nye krav

Publisert: 1. desember 2022 kl 08.47
Oppdatert: 1. desember 2022 kl 09.00

­Som du tidligere har lest på Dagligvarehandelen.no, blir det nye retningslinjer for behandling av matemballasje fra nyttår. Fra 1. januar skal matavfallet tas ut av emballasjen før det kastes i dagligvarebutikkene.

Dette vil i stor grad påvirke rutinene i dagligvarehandelen, som har mye av både mat- og plastavfall. Frem til nå har butikkene vanligvis kastet maten som er gått ut på dato som den er -– altså med emballasjen på.

Det vil ikke lenger være lov når de nye kravene trer i kraft over nyttår.

Ny forskrift: Slik ser deler av forskriften ut. Den trer i kraft 1.1. 2023. Skjermdump: Lovdata

– Nå kan ikke butikkene kaste emballerte varer i restavfallet lenger, det betyr at plastemballasje og mat må sorteres hver for seg. Butikkene må dermed gjøre som forbruker gjør hjemme, og sørge for at plastemballasjen er tom for produktrester før de kildesorterer den, sier Are Magnus Adolfsen som er prosjektleder for næringslivsplast i Grønt Punkt Norge.

– Vi forstår for at det på kort sikt medfører store endringer for mange butikker, men på lang sikt er det viktig for at vi skal nå målene på materialgjenvinningsgrad, og ikke minst sørge for at vi bruker råvarene våre flere ganger i stedet for å brenne dem med en gang, sier Adolfsen.

– Målet er at det som samles inn fra butikker og næringslivet skal finsorteres og materialgjenvinnes på samme måte som plastemballasjen fra forbruker, sier Adolfsen.

Saken fortsetter under annonsen

Sortering på bakrommet Fra 1. januar må logistikken på en del bakrom tilpasses de nye sorteringskravene. Foto: Nicolas Tourrenc

Tester av innsamlet plast fra virksomheter som har kommet i gang med innsamlingen av husholdningslignende avfall vil snart bli sendt til Tyskland. Plastemballasjen sendes til sorteringsanleggene for husholdningsplast, som Plastretur allerede har avtale med.

– For at disse anleggene skal kunne håndtere dette er vi imidlertid avhengig av at det som samles inn fra butikker og andre virksomheter ikke er større og grovere enheter enn husholdningsemballasje. Butikkene må også være like flinke til å fjerne rester som det forbruker er, sier prosjektlederen.

Grønt Punkt Norge har i samarbeid med Plastretur utarbeidet en sjekkliste som kan være til hjelp for butikkene i forbindelse med den nye forskriften:

1. Snakk med din renovatør allerede i dag: Hvilke løsninger har de å tilby dere?
2. Sørg for at emballasjen du allerede kildesorterer, som transportemballasje, holdes separat fra det som nå skal sorteres. Forbrukerpakningene må sorteres separat.
3. Pass på at plastemballasjen er helt tom for produktrester: For mange produkter holder det å tømme ut innholdet, mens for enkelte produkter krever det litt mer å få ut alle restene.
Saken fortsetter under annonsen
4. Ha gode rutiner for matavfall: Sørg for at det ikke griser til annen ren emballasje og ha gode arbeidsforhold, med minst mulig lukt (og skadedyr).
5. Behold gode bestillingsvaner: Sørg for at flest mulig forbrukerpakninger blir solgt. Det er bra med tanke på matsvinn og logistikken i butikken.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb