Daglig leder Eva Nordfjell i Rørosrein er takknemlig for hjelpen fra Grilstad og Meny. Foto: Tom Gustavsen
Foto

Daglig leder Eva Nordfjell i Rørosrein er takknemlig for hjelpen fra Grilstad og Meny. Foto: Tom Gustavsen

Meny og Grilstad sikret Rørosrein videre drift

Publisert: 24. juni 2022 kl 08.34
Oppdatert: 27. juni 2022 kl 10.00

­Familiebedriften slet med likviditeten. For å bedre likviditeten kjøpte Meny opp et større lager med reinprodukter, mens Grilstad bidro med innkjøp av produksjonskjøtt, skriver lokalmatandelslaget Rørosmat i en pressemelding.

Enkelt valg for Meny

– Vi ønsker å ivareta norsk matkultur og bidra til matmangfold, og her er Rørosrein en viktig bidragsyter. I tillegg har produktene høy kvalitet. Valget om å hjelpe dem i en akutt likviditetskrise ble enkelt.  Vi må sikre at de små lokalmatprodusentene rundt om i landet overlever, sier Espen Schøning Lie, leder av Meny-Lauget og kategoriansvarlig for ferskvare i Meny.

Rørosrein er en sørsamefamilie som til daglig har sitt virke som reindriftsutøvere i Rørosområdet. De har egne reinsdyr som de skjærer ned og foredler på egen gård.

Produktene har vært finaledeltakere i Det Norske Måltid og mange av dem bærer Spesialitetmerket fra Stiftelsen Norsk Mat.

Bråstopp for aktivitetene

En stor inntektskilde for Rørosrein har dessuten vært samlinger og selskaper i gammen (gåetie) på gården på Røros. Her serverer familien ekte sørsamiske retter og formidler kunnskap om den sørsamiske kulturen før og nå, inkludert reindrift, det sørsamiske språket og mattradisjoner. De har også gårdsutsalg.

– Under koronaen ble det bråstopp i alle våre besøksaktiviteter og arrangementer på gården Det ble tungt for oss som er en liten, sårbar familiebedrift. Vi er svært takknemlige for at Meny stiller opp og viser oss tillit. Nå har vi likviditet til å drive videre og arbeidsplassene våre er reddet, sier daglig leder Eva Nordfjell i Rørosrein.

Samarbeid på tvers

Hun legger til at også Grilstad bidro ved å kjøpe inn et parti produksjonskjøtt.

– Vi må hjelpe hverandre her i Trøndelag. Vi stiller selvfølgelig opp når vi har mulighet for å støtte andre i bransjen, sier Ståle Gausen, direktør for innkjøp og næringspolitikk i Grilstad.

Rørosrein er en del av Rørosmat:

– Dette er en solskinnshistorie som viser matglede og samarbeid i mange ledd. Vi får ofte høre at det er for lite samarbeid på tvers i verdikjeden. Dette er et eksempel på det motsatte. Meny er flinke til å tilrettelegge for samarbeid på tvers og mellom lokalmatprodusenter, sier Hilde Sorken, daglig leder i Rørosmat.

Rørosmat SA er et andelslag med mange aktive matprodusenter som andelseiere. Selskapet Rørosmat SA og merket «Røros – mat fra Røros-traktene» skal være Norges tydeligste merkevare innen lokalmat, og bidra til verdiskaping for sine medlemmer.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb