Nyheter

Mutti gir 7 millioner euro til lokale bønder

Mens mange europeiske selskaper sliter med voksende kostnader og tvinges til kutt, går den italienske tomatprodusenten Mutti motsatt vei, med rekordhøye insentivutbetalinger og tilleggsbonuser til «sine» bønder.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver de selv i en pressemelding. De mener det er gode nyheter også for norske forbrukere, som ønsker seg mer åpenhet fra matprodusenter om hva leverandørene får betalt og hvor produktene kommer fra.

I en undersøkelse fra 2022 sa nemlig 53 prosent av norske forbrukere at de ønsket mer åpenhet fra matvareprodusenter.

Etter en av de mest utfordrende tomatsesongene noensinne, med alvorlig vannmangel og skyhøye strømpriser, ønsker Mutti å anerkjenne innsatsen og ekspertisen til mer enn 800 italienske familiegårder. Et omfattende insentivprogram, i år for første gang på over 7 millioner euro, er en klar bekreftelse på hvor avhengig Muttis varemerke er av kvaliteten på tomatene vi får fra våre leverandører, skriver de selv.

– Vårt engasjement for forsyningskjeden i jordbruket strekker seg lenger enn bare ett enkelt år. Dette er et bredt prosjekt som tar sikte på sikre gode tomater via langsiktige partnerskap som kan klare seg gjennom selv de vanskeligste tider, som i 2022. Årets insentivutbetalinger er bare ett eksempel på hvordan vi belønner evnen til å jobbe som et team, sier Franceso Mutti, konsernsjef for Mutti i meldingen.

Så mange som 70 % av norske forbrukere vil ha mer informasjon om hvor maten kommer fra, og de oppgir at en av de viktigste grunnene til å kjøpe merkevarer fra ansvarlige produsenter er å sikre at maten er dyrket i et trygt miljø.

Hos Mutti går alle bønder gjennom en nøye utvelgelsesprosess for å sikre best mulige produkter, og de som slipper gjennom nåløyet belønnes for innsatsen. Faktisk går 5,2 av de 7 millioner euroene som betales ut i insentiver i år til de beste bøndene, vinnerne i en årlig gyllen tomatseremoni, samt til bønder som utmerker seg i andre kvalitetskategorier. I tillegg til de 5,2 millioner euroene, utbetaler Mutti 1,8 millioner euro i insentiver for å sikre seg bøndenes aller beste tomater. Denne tilleggsutbetalingen, som har eksistert i mer enn 20 år, gir bøndene en pris som ligger 11 prosent over markedssnittet.

I tillegg til disse insentivene har Mutti i år, sammen med andre produsenter i Nord-Italia, betalt 18 prosent mer for tomatene for å dekke økte produksjonskostnader for bøndene i dagens økonomiske klima.

­

Powered by Labrador CMS