Den klassiske Gudbrandsdalsosten og ostehøvel bli gitt som gave til de andre rådsmedlemmene i FNs Sikkerhetsråd.

Foto

Utenriksdepartementet

 

Norge serverer norsk ost i FNs sikkerhetsråd

Publisert: 6. januar 2022 kl 12.17
Oppdatert: 7. januar 2022 kl 08.36

– Rådsmedlemmene i FNs Sikkerhetsråd får en spennende smak av landet vårt når Norge nå innleder sin formannskapsperiode i Sikkerhetsrådet. Vi har utviklet oss til å bli en internasjonalt anerkjent matnasjon med stort mangfold og høy kvalitet. Gudbrandsdalsosten er en viktig del av dette mangfoldet, og er kanskje den mest tradisjonsrike og særegne av alle norske oster, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Helt presist fikk Sikkerhetsrådets medlemmer Tines Gudbrandsdalsost med det amerikanske merkevarenavnet Ski Queen. 

Stort mangfold

De siste 20 årene har Norge gått gjennom en «stille revolusjon» innen lokal mat og drikke, og utviklingen i osteproduksjonen har stått helt sentralt.  I dag produseres det oster i ni ulike hovedkategorier, og mangfoldet er stort. I kategorien for brunost har Gudbrandsdalsosten følge av både tradisjonell Brimost fra Sogn og mer moderne, smakstilsatte varianter. Mangfoldet av produsenter er også stort, fra store aktører som Tine og Synnøve Finden, til en rekke mindre aktører og gårdsmeierier spredt over hele landet.

Norsk ost er i verdenstoppen og har fått en rekke internasjonale utmerkelser de siste årene. Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost og lagret Fanaost, har begge blitt kåret til verdens beste ost under Oste-VM.

Ønsker videre vekst

– Det viktige felles utgangspunktet for alle ostene er melken fra friske og sunne norske kyr og geiter. Dyrene beiter på inn- og utmark, og noen er på setra om sommeren. Sammen med innsatsen fra dyktige ystere i store og små, ysterier gir dette opphav til de mangfoldige osteproduktene. Vi har et godt grunnlag for ytterligere vekst og utvikling i norsk osteproduksjon, og jeg vil bidra til at dette kan fortsette fremover, sier landbruks- og matminister Borch.

Annonse

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb