Nyheter

Naturviterne vil at regjeringen får opp farta og bevilger ekstra penger til etablering av beredskapslagre for matkorn allerede i år. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell | NTB

Oppbygging av kornlager kan ta sju år

Det kan ta sju år å få på plass et beredskapslager med 165.000 tonn matkorn, nok for et halvt års forbruk, viser en rapport.

Publisert Sist oppdatert

­Landbruksdirektoratet har anbefalt at det bygges opp et slikt beredskapslager, skriver Nationen. En kartlegging direktoratet har gjennomført, viser at det ikke er nok ledig lagerkapasitet for korn i Norge i dag.

Nord-Europas største kornlag – Stavanger havnesilo – kan lagre 190.000 tonn korn, men er i kommersiell bruk. Felleskjøpet Agri anslår at siloen har omtrent 50.000 tonn i ledig kapasitet som kan brukes til beredskapslager. Samtidig er siloen i ferd med på bli regulert til boliger.

– Vi tør ikke å kalkulere med at siloen er tilgjengelig etter 2023, sier seniorrådgiver og prosjektleder for rapporten, Mari Vengnes.

Uten siloen i Stavanger er det vanskelig å oppdrive ledig lagerkapasitet til mer en to måneders forbruk eller rundt 55.000 tonn, ifølge rapporten. Å bygge et nytt lager for ytterligere 110.000 tonn korn anslås å ta sju år fra en beslutning om utbygging er tatt.

Et tomånederslager basert på ledig kapasitet kan etableres i løpet av 2023 eller 2024, sier Vengnes.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS