Matskatter
Foto

Kinn Bryggeri i Florø, som drives av ekteparet Ann-Magritt Banne og Espen Lothe, er én av seks finalister i Menys Matskattstipend.

Seks finalister i Menys Matskattstipend

Publisert: 2. august 2022 kl 09.22
Oppdatert: 2. august 2022 kl 09.34

­Seks av totalt 450 lokalmatprodusenter i Meny har nådd gjennom nåløyet til juryen og kjemper om til sammen 600.000 kroner i stipend til å realisere nye produktideer og produksjonsmetoder.

Finalistene er korndyrker Den Sorte havre, klippfiskprodusent Dybvik, syltetøyprodusent Røyland Gård, osteprodusent Strandli Gård og de to håndverksbryggeriene Kinn Bryggeri og Klokk & Co.

– Lokalmatprodusentene har så mye stolthet og lidenskap, samtidig som de er gode på ressursutnyttelse og nytenkning. De bidrar til unike kvalitetsprodukter og driver den reelle produktinnovasjonen i norsk dagligvare, sier Meny-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

Kjeden har siden 2015 delt ut Menys Matskattstipend med formål om å sikre at lokalmatprodusenter og små matgründere får økonomi til å realisere sine nye ideer og utviklingsprosjekter. I fjor vant pølsemaker Metervare hovedprisen på kr. 300.000, mens Balholm og Thorbjørnrud Ysteri mottok henholdsvis 200.000 og 100.000 kroner.

Meny har kjeden 4.000 lokalmatprodukter – eller matskatter– i sitt sortiment, produsert av 450 lokalmatprodusenter rundt om i landet.

– Matskattene gjør utvalget i Meny rikere og bedre. Samtidig bidrar vår satsing på lokalmat til at vi utnytter lokale råvarer og ivaretar norsk matkultur og lokale arbeidsplasser. Vi ønsker matskattene skal lykkes og løfter dem aktivt frem i eksponering og markedsføring, sier Kjuus.

Med økt bevissthet rundt selvforsyning, produktopprinnelse og lokal identitet har kjedens lokalmatsalg vokst betydelig de siste årene. I 2021 omsatte Meny lokalmat for 1,6 milliarder kroner.

I august samles hovedjuryen, bestående av landbruksministeren, eksterne fagfolk, matentusiaster, kokker og matpolitiske premissgivere, for å utpeke vinnerne. Offentliggjøringen av vinnerne skjer i midten av oktober.

Annonse

Ledige stillinger – Dagligvarejobb