Norge eksporterte 125.234 tonn laks til en verdi av 10,1 milliarder kroner i november. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad | NTB

Norge eksporterte 125.234 tonn laks til en verdi av 10,1 milliarder kroner i november (illustrasjonsfoto).

Foto

Gorm Kallestad, NTB

Sjømateksport for nesten 15 milliarder kroner i november

Publisert: 5. desember 2022 kl 09.05
Oppdatert: 5. desember 2022 kl 09.05

­Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 138 milliarder kroner, noe som er 29,2 milliarder kroner mer enn i samme periode i fjor.

– Eksportverdien i november er tidenes tredje høyeste i en enkeltmåned og bekrefter at norsk sjømat fortsatt har en sterk global posisjon, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.

Han opplyser at veksten ikke skyldes større volum, men høyere priser.

– Generelt har vi en situasjon med høy matvareinflasjon og økte kostnader som drar opp prisene i hele verdikjeden, sier Chramer.

– Uoversiktlig situasjon

Prisveksten sto alene for nesten 3 milliarder kroner av den totale sjømateksporten på 14,4 milliarder kroner i november. Det var en spesielt sterk måned for laks, ørret, sei og torsk, som alle oppnådde eksportrekorder sammenlignet med november i fjor, opplyser Sjømatrådet.

Selv om november isolert sett var en sterk eksportmåned for laks, så meldes det fra markedene om en urolig og uoversiktlig situasjon knyttet til kontraktsmarkedet for laks i 2023, ifølge Chramer.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette går utover den forutsigbarheten som norsk laks har representert for importører, produsenter og dagligvarekjeder, sier han.

– Krevende tider

I november ble mange av sjømatartene eksportert i lavere volum enn for ett år siden, noe som ga et fall i verdien på rundt 900 millioner kroner sammenlignet med november i fjor.

– Det er krevende tider for mange av våre villfangede arter og kategorier. Høye priser og lavere kjøpekraft i Italia er blant annet utfordrende for tørrfisken. Etter en god start på året opplevde vi volum- og verdifall for sild og makrell i november, så det blir neppe ny verdirekord i den pelagiske eksporten i år, sier Chramer.

Passerer trolig 150 milliarder

Hvis den sterke verdiveksten i år fortsetter også i desember, kommer sjømateksporten til å passere 150 milliarder kroner ved utgangen av 2022. Det skyldes i stor grad laks, som i november sto for 70 prosent av den totale eksportverdien i november.

– For andre måned på rad passerte lakseeksporten 10 milliarder kroner i verdi, noe som er et historisk høyt nivå. Etter årets elleve første måneder er den totale eksportverdien fra havbrukssektoren for første gang på 100 milliarder kroner, sier Chramer.

Saken fortsetter under annonsen

Skjæran: – Kommer svært godt med

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier at veksten i sjømateksporten i år er imponerende, og at den viser at det både går godt og drives godt i norsk sjømatnæring.

- Den gode utviklingen er likevel preget av økte matvarepriser generelt, noe som også er bekymringsfullt når vi nå har gått inn i en vinter som vil være preget av krig, energikrise og urolighet, sier Skjæran.

- Økte inntekter kommer svært godt med for sjømatnæringen som jo også skal dekke økte kostnader og holde koken i turbulente tider, sier fiskeriministeren.

(©NTB)

Ledige stillinger – Dagligvarejobb