Nyheter

Sunn verdensrekord: 71 prosent sukkerfritt

Det norske brusmarkedet er sunnere enn noen gang. Nye tall fra brusprodusentene viser at sukkerfri brus hadde en rekordhøy markedsandel på 71 prosent i august, den høyest registrerte andelen noensinne.

Publisert Sist oppdatert

­– Nå runger folkehelsejubelen over tappelinjene, sier direktør Erlend Vagnild Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en pressemelding.

Han forteller at norske brusprodusenter har jobbet systematisk for å styrke de sukkerfrie produktene på markedet, noe som har gitt gode resultater over tid.

I 2015 utgjorde sukkerfri brus 43 prosent av brusmarkedet i Norge. I fjor var andelen oppe i 64 prosent, og i august ble det altså satt ny rekord med 71 prosent.

Resultatene kommer imidlertid ikke av seg selv:

– Forbrukeren er sjefen, og til syvende og sist handler det om at folk flest skal velge sukkerfritt når de står foran kjøledisken. Derfor har bransjen investert tungt i innovasjon og utvikling av oppskrifter og smaker. I tillegg har vi prioritert de sunnere variantene i markedsføringen, sier Fuglum.

Resultatene vekker også oppsikt internasjonalt.

– På internasjonale møter får jeg stadig spørsmål om hva som er hemmeligheten og hva det er vi driver med her oppe i det kalde nord. Norske brusprodusenter har nemlig eksepsjonelt gode resultater i en internasjonal sammenheng, fastslår Fuglum.

Han viser til at Norge ligger milelangt foran EU, men at den norske sukkerfriandelen også er betydelig høyere enn i Sverige og Danmark som vi ellers ofte sammenligner oss med.

Foto * Nyeste tilgjengelige tall. EU-prosenten inkluderer også ulike saftvarianter i tillegg til brus.

Gjennom å flytte forbruket fra sukkerbrus over til sunnere varianter, bidrar bransjen betydelig til at sukkerforbruket i Norge reduseres kraftig: Det norske sukkerkonsumet er nær halvert siden årtusenskiftet.

Målet for sukkerreduksjon i Handlingsplanen for bedre kosthold for 2021 ble nådd allerede i 2019, to år før tiden. Myndighetenes mål er at denne reduksjonen fortsetter slik at sukker i snitt utgjør mindre enn 10 prosent av folks totale energiinntaket.

Fuglum sier nye tall fra Statistisk sentralbyrå imidlertid heller litt kaldt vann i blodet.

– SSBs nylige rapport viser at grensehandelen er på full fart oppover igjen. Byrået dokumenterer at brus og mineralvann utgjør hele 10 prosent av handlekorgen for de som tar turen til Svinesund. Det er altså omfattende volumer vi ikke klarer å påvirke, og vi er urolige for at andelen sukkerbrus i svenskehandelen skal være betydelig høyere enn det vi får til her hjemme, sier Fuglum.

– Når vi samtidig vet at folk hamstrer og fyller bagasjerommene når de først kjører over grensen, så er det grunn til å frykte at grensehandelen bidrar til et usunt overkonsum, fremholder Fuglum.

Powered by Labrador CMS