Pinnekjøtt-produksjon Nortura Sogndal.

Foto

Foto: Pål Engh

Tonnevis med julemat på vei ut fra Nortura

Publisert: 5. desember 2022 kl 15.59
Oppdatert: 6. desember 2022 kl 11.24

Nortura er Norges største produsent av kjøtt og egg og en stor leverandør av norsk julemat hvert eneste år. Produksjonen av julemat ble påbegynt allerede i mars. Mye har for lengst nådd butikkhyllene og restaurantene, og enda mer er på vei ut i markedet.

– Julen er en av våre største sesonger, og akkurat nå er det mye julemat på vei ut til butikker, restauranter, hotell, offentlige institusjoner og lagre. Tilbakemeldingene vi får fra storkjøkken og dagligvare er at nordmenn i år skal spise om lag 5500 tonn ribbe og 2500 tonn pinnekjøtt. Vi har jobbet intenst over tid for å forberede dette og er stolt over å være en bidragsyter i alle de hyggelige stundene julematen skaper, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura i en pressemelding.

Ribbe fra Nortura.

Foto

Nortura

Nortura beregner at julematsesongen starter i begynnelsen av november og er på høyden i ukene 47-51, med en sterk oppgang i etterspørselen fra restaurantmarkedet. Årets prognoser tilsier likevel et lavere volum enn i fjor fordi grensene nå er åpne og flere husstander opplever en trangere økonomisk situasjon. 

Nortura har produksjonsanlegg over hele landet og årets julemat er hentet fra alle landsdeler.

Tønsberg, Forus, Steinkjer og Målselv er viktige produsenter av ribbe- og svineråstoff mens Sogndal, Tynset og Gol er viktige for årets pinnekjøttpoduksjon. I Sogndal begynte de produksjonen allerede i mars. Fulle skift på dagtid og perioder med ekstravakter har gått med enkelte steder for å få maten ferdig til jul

– Bare på Sogndal vil jeg anslå at vi bruker om lag 870 tonn råvare bare i år, noe som gir 550 tonn ferdig pinnekjøtt og pinnekjøtt av lammebog. Vi begynner produksjonen i mars og sender de siste forpakningene fra oss i november, sier fungerende fabrikksjef ved Nortura Sogndal, Unn Sjøthun Uglane.

Saken fortsetter under annonsen

Skjæring av pinnekjøtt ved Nortura Sogndahl.

Foto

Pål Engh, Nortura

En av de aller viktige ingrediensene på julebordet er sylte, og på Norturas påleggsfabrikk i Sarpsborg lager de sylta med tradisjonelle former – håndlaget på gamlemåten. I år er det produsert 240 tonn med sylte. I tillegg lager anlegget også syltelabber, juleskinke, ribberull, lammerull og okserull.

På Rudshøgda, midt i Prøysen-land, er det medisterprodukter som utgjør hovedproduksjonen av julemat og i ukene før jul har det vært en produksjonstakt på om lag 2450 kg i timen.

Likevel er det ribba som troner øverst på ønskelista i de fleste julehjem, og årets Gilderibbe kommer fra alle landsdeler. Tønsberg er Norturas hovedanlegg for svineråstoff og står alene for hundrevis av tonn med ribbe. I tillegg tilvirkes det ribber på Forus i Stavanger, Steinkjer og i Målselv.

– Vi produserer både ribbe og pinnekjøtt av nordnorske råvarer i Målselv. Dessuten produserer vi nordnorsk lammerull og sylte i små skala, sier fabrikksjef Arne Viggo Nesvold ved Nortura Målselv.

Fra Nortura Tønsberg kommer det også mange hundre tonn med ulike typer julepølser og juleposteier. Nortura pakker egg på anleggene i Rakkestad og Heimdal, og kalkun på Nortura Hærland i Østfold.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb