Nyheter

Verdens melkedag: Hva ville du savne om melk forsvant?

Onsdag 1. juni feires verdens melkedag. Opplysningskontoret for melk minner om alt vi ville mistet om råvaren melk forsvant.

Publisert Sist oppdatert

Første juni feirer vi verdens melkedag, en dag som ble etablert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) i 2001 for å sette fokus på melken og alle dens egenskaper. I år trekker melk.no frem melkens allsidighet. Hvis den allsidige råvaren melk forsvant, ville vi også miste et enormt utvalg av meieriprodukter som alle er foredlet fra en og samme råvare, skriver de i en pressemelding. De har spurt nordmenn om hva de ville savnet mest.

Aller mest ville nordmenn savne gulost, smør og vanlig hvit melk, ifølge undersøkelsen.
Kvinner vil i større grad savne gulost enn menn som i størst grad vil savne vanlig hvit melk. Yngre (15-29 år) vil i større grad savne iskrem og sjokolademelk enn de på 30+ år. De eldste (60+ år) vil i større grad savne brunost enn yngre aldersgrupper.

Svarene kom frem i en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i mai 2022.

Melk er en anvendelig og næringsrik råvare som har vært sentral i kostholdet i årtusener. De siste tiårene har melkesalget gradvis gått nedover, og i dag lever de fleste sine moderne liv langt unna bondegården og råvarene som fortsatt er viktige for oss, minner melk.no om.

­

Powered by Labrador CMS