Nyheter

Foreslår like vilkår for alkoholsalg

I et representantforslag fra FrP foreslås at kommunene kan innvilge søknader om salgsbevilling for alkoholholdig drikke klasse 1 også fra servicehandelsbedrifter.

Publisert Sist oppdatert

De mener at dette vil sikre en mer rettferdig konkurranse og like konkurransevilkår for servicehandelsnæringen. Representantforslaget ble oversendt Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget den 12. mai. Det er ikke berammet når forslaget vil bli behandlet.

Forslaget må sies å være en seier for Virke Servicehandel, som har kjempet for det de mener er like konkurransevilkår i en årekke.

I forslaget står det at den norske servicehandelsnæringen er en utpreget distriktsnæring der tre av fire omsetningskroner opptjenes utenfor de ti største byene.

Stortingsrepresentantene fra FrP har merket seg at servicehandelen har et stadig bredere sortiment og at flere bensinstasjoner i dag fungerer som dagligvarebutikker, men at de ikke får lov til å selge øl selv om dette er en del av en fullverdig dagligvaresortiment.

«Forbudet mot ølutsalg begrunnes ut fra alkoholforskriften § 3-4, som tolkes som et statlig forbud mot at kiosker og bensinstasjoner kan søke om salgsbevilling for «svake alkoholholdige drikkevarer» på lik linje med dagligvarebransjen. Imidlertid vedtok nylig kommunestyret i Skaun kommune salgsbevilling for alkoholholdig drikke klasse 1 til Best Børsa. Dette fordi bensinstasjonen anses som stedets dagligvarebutikk etter at den lokale butikken midlertidig ble stengt», redegjør representantene, som mener at muligheten til å selge alkoholsvake drikkevarer er et virkemiddel for at kiosker og bensinstasjoner kan tilby et fullverdig dagligvaresortiment.

De mener også at det er et paradoks at bensinstasjonsansatte kan levere ut alkohol som er bestilt på nett, men ikke selv selge det. «Flere og flere dagligvarebutikker fungerer også i realiteten som bensinstasjoner med etablering av ladere og automatstasjoner med drivstoff foran dagligvarebutikken. For forslagsstillerne fremstår dette som ren forskjellsbehandling av næringsaktører.», skriver representantene.

­

Powered by Labrador CMS