Nyheter

Minst 48 personer er smittet av salmonella i Sverige etter å ha spist egg. Nå ber svenske folkehelsemyndigheter folk om å sjekke kjøleskapet.

48 smittet av salmonella fra egg i Sverige

Norge, Sverige, Finland og Danmark er i en særstilling med fravær av salmonella i egg. Nå sliter Sverige etter 48 smittetilfeller.

Publisert Sist oppdatert

­ Minst 48 personer har blitt smittet med salmonella etter å ha spist egg fra svenske verpehøner. Hittil er det utbrudd i minst 13 ulike regioner i Sverige, skriver NTB.

De som har blitt smittet, ble syke mellom 7. desember i fjor og 13. januar i år.

– Det er sannsynlig at det vil bli flere sykdomstilfeller, sier Rikard Dryserlius ved Folkhälsomyndigheten til Aftonbladet.

Sveriges største produsent

Eggene det gjelder stammer fra produsenten CA Cedergren, som er Sveriges største produsent av egg. Produsenten har også tidligere vært rammet av salmonellautbrudd. På grunn av det strenge regelverket er slike utbrudd sjeldne i Sverige.

Utbruddene har også ført til en rekke tilbakekallinger av ferdigpakkede egg: Dette gjelder Coop, Axfood, ICA, Lidl og Kronägg, skriver svenske Dagligvarunytt. Noen av pakkene har utløpsdato som ikke har gått ut ennå.

Skal være sikre

«Salmonella i rå egg er en fare i andre land i verden. Norge er sammen med Sverige, Finland og Danmark i en særstilling når det gjelder fravær av salmonella i egg», heter det hos Matportalen, der Mattilsynet er innholdsansvarlig.

Og videre: «Norske egg som selges i butikk og som er pakket i kartong er underlagt regelverk om salmonellagaranti. I Norge har vi god salmonellastatus på egg, og derfor kan pakkede norske egg spises rå.»

Mattilsynet understreker at det er viktig å gjennomkoke eller steke egg som ikke er norske, det vil si at egget ikke skal ha flytende plomme.

«Dette rådet gjelder ikke pakkede egg fra Sverige, Finland og Danmark fordi disse landene har like strenge salmonellakrav til sine eggprodusenter som vi har i Norge».

Powered by Labrador CMS