Den sorte havre og Ingunn Anstensrud har suksess med mer enn havregryn. I dag lanserte selskapet Svarthavrebrødet i samarbeid med Råde Bakeri. Foto: Arne Kongsnes

Den sorte havre og Ingunn Anstensrud har suksess med mer enn havregryn. I dag lanserte selskapet Svarthavrebrødet i samarbeid med Råde Bakeri. Foto: Arne Kongsnes og privat

Lanserer noe så sjeldent som et helnorsk brød

Publisert: 30. mars 2023 kl 11.51
Oppdatert: 31. mars 2023 kl 08.34

Brødet ble lansert på Råde bakeri i Østfold torsdag formiddag.

Per Fredriksen med Svarthavrebrødet under dagens lansering. Han er baker og daglig leder i Råde Bakeri. Foto: Ingunn Anstensrud

Per Fredriksen med Svarthavrebrødet under dagens lansering. Han er baker og daglig leder i Råde Bakeri. Foto: Ingunn Anstensrud

Forbrukerne tror brødene er norske

I dag finnes det svært få helnorske brød på markedet. Dette ville Råde bakeri og Den Sorte Havre i fellesskap gjøre noe med.

En forbrukerundersøkelse fra januar i år viser at 6 av 10 forbrukere legger stor vekt på at brødet er norsk når de handler. 8 av 10 mener også at kaller man et brød med norsk navn, så må kornet i melet være norsk. Det er mange brød i butikken som fremstår som norske, men som stort sett er bakt på importert mel. Hele 3 av 4 forbrukere tror at brødet i butikken stort sett er norsk.

Da Mat og marked sist undersøkte hvor mange helnorske brød som var som var i markedet, var svaret bare tre, som i tillegg var merket med Nyt Norge:

  • Norsk kornbrød fra Tromsø Bakeri, selges kun i Tromsø
  • Mirakelbrød fra Naustdal Dampbakeri, selges i Førde og omegn
  • Norsk grovbrød fra United Bakeries, selges i Meny-butikker

Lokal satsing

– I anledning Råde Bakeris 90-årsjubileum har vi samarbeidet med Den sorte havre og skapt et havrebrød med hele 60 prosent svarthavre dyrket her i Østfold. I tillegg består brødet av norsk mirakelmel, også det fra gamle Østfold. Så dette blir et skikkelig lokalt brød, forteller Per Fredriksen,  baker og daglig leder i Råde Bakeri.

Råde Bakeri og Konditor ble startet i 1933. Råde Bakeri leverer i dag til ti egne bakeriutsalg i Østfold og Akershus, og til mange dagligvarebutikker i regionen.  I første omgang skal Svarthavrebrødet selges i bakeriutsalgene.

Daglig leder Ingunn Anstensrud i Den sorte havre utdyper:

– Brødet er spesielt saftig og ekstra sunt. Urkornet svarthavren inneholder mer umettet fett enn vanlig hvit havre, mye fiber som betaglukaner, mer protein, og mindre karbohydrat. All svarthavren vår er dessuten usprøytet. Dette brødprosjektet sammen med Råde bakeri er et resultat av det vi vil kalle logisk landbruk, sier hun.

Den sorte havre holder til på Tveter Gård i Våler i Østfold, og har opplevd stor suksess de siste årene, dokumentert med disse to prisene:

Saken fortsetter under annonsen

Prøvesmakt av Borch

Brødet hadde sin førpremiere da landbruks- og matminister Sandra Borch besøkte Østfold og Den Sorte Havre 21. mars.

Landbruks- og matminister Sandra Borch på besøk hos Ingunn og Johan Anstensrud på Den Sorte Havre. Borch fikk også prøvesmake det nye brødet. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Ministeren roste brødets saftighet og viste stor interesse for både urkornet svarthavre og samarbeidet mellom Den sorte havre og Råde Bakeri for å lansere et helnorsk brød.

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb