Nyheter

Mattilsynet på butikkbesøk

I 2023 vil Mattilsynet føre tilsyn med virksomheter som driver detaljhandel av næringsmidler.

Publisert Sist oppdatert

Det inkluderer også virksomheter som driver detaljhandel og som samtidig er registrert med næringsmiddelproduksjon for lokal, marginal og begrenset omsetning, skriver de på sine hjemmesider. De vil legge hovedvekt på kravene om god hygienepraksis i næringsmiddelregelverket og krav som gjelder mikrobiologiske kriterier der det er relevant.

Hovedmålet er å bidra til økt forståelse hos virksomhetene om hva som skal til for å sikre trygg mat til forbrukeren.

Virksomheter som driver alle former for detaljomsetning kan få tilsyn, opplyser Mattilsynet. Men de prioriterer de som har stort utvalg av importerte matvarer, de som selger lettbedervelige matvarer og de som produserer egne varer for salg til andre detaljister.

Generelle hygienekrav, renhold og vedlikehold av lokalene blir gjennomgått, og virksomhetene må også være forberedt på at de kan se nærmere på håndtering og lagring av næringsmidler, samt bruk av råvarer og ingredienser.

Hos detaljister som også produserer varer for salg til andre detaljister, vil tilsynet i tillegg kunne se på hvordan virksomhetene sikrer at næringsmidlene er trygge med hensyn til de mikrobiologiske kriteriene. Andre aktuelle forhold å kontrollere her, er merking av produktene, spesielt at alle ingredienser i næringsmidlene er oppgitt og at merking med allergener gir riktig informasjon til forbrukerne.

Riktig bruk av matkontaktmaterialer er et annet kontrollpunkt. Er matkontaktmaterialet egnet for kontakt med mat, følges bruksanvisning, sjekker virksomhetene eksempelvis at matkontaktmaterialene kan benyttes til oppvarming av produkter.

Tilsynet skal gjennomføres hele 2023.

­

Powered by Labrador CMS