Nyheter

Møllerens feirer 100 år med påskekrim

Påsken 2023 er det 100 år siden det særnorske fenomenet påskekrimmen ble til. Møllerens hedrer jubileet på sine melposer.

Publisert Sist oppdatert

I 1923 kunne en dramatisk tekstreklame på Aftenpostens forside avsløre at «Bergenstoget plyndret inat». Denne påsken velger forfatter Gunnar Staalesen og illustratør Arild Midthun å la trikken bli plyndret - på melposer!

Mange reagerte da påskekrimmen på melkekartongen forsvant påsken 2021. I fjor gjorde imidlertid detektiven Ulf Ulvheim et etterlengtet comeback på Møllerens poser med siktet mel, og løste mysteriet om Gullskillingsbollen. Årets krimgåte er en jubileumshyllest til historien om påskekrimmens opphav fra 24. mars 1923, skriver Norgesmøllene i en pressemelding.

Kriminalromanen «Bergenstoget plyndret inat!», skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under pseudonymet Jonathan Jerv, ble lansert rett før påsken i 1923 med en handling lagt til høytiden samme år. Utgivelsen ble annonsert på toppen av Aftenpostens forside med bokens dramatiske tittel som blikkfang, og en nesten usynlig tekst ved siden av: Pris 2 kroner. Gyldendal.

I samarbeid med illustratør Arild Midthun og forfatter Gunnar Staalesen markerer Møllerens dette jubileet ved å la årets Ulf Ulvheim-krim på melposene bære tittelen «Bytrikken plyndret i natt!» Sentralt i handlingen står en førsteutgave av nettopp «Bergenstoget plyndret inat!».

– På rollelisten til årets krimgåte finner man både boksamlere, en bibliotekar, en journalist og to studenter ved navn Nordahl Gribb og Nils Lemen. Hvem som er den skyldige i saken blir det opp til leserne selv å oppklare, sier Gunnar Staalesen.

Løsningen blir som vanlig offentliggjort på Møllerens nettsider påskeaften, men allerede nå er mysteriet å finne på melposene i dagligvarehandelen.

Kommunikasjons- og digitaliseringssjef Vidar Haugsdal i Møllerens forteller at det var naturlig for selskapet å fortsette samarbeid med Staalesen og Midthun

– Det at produktene heter siktet hvetemel, at vi på norsk har begrepet «rent mel i posen» og ikke minst at vi har hovedkontor i Bergen innebærer at vi nesten ikke har noe valg; selvsagt skal vi samarbeide med Gunnar Staalesen og Arild Midthun om Ulf Ulvheims krimgåter! Påskekrim og Møllerens hører åpenbart sammen, sier Haugsdal som ser frem til mottagelsen av årets kriminalgåte.

Krimforfatteren Gunnar Staalesen og tegneserietegneren Arild Midthun (bildet) har siden 2011 servert historier om privatdetektiven Ulf Ulvheim. De er fornøyd med samarbeidet med Møllerens – spesielt fordi det har gitt muligheten til å bake inn referanser til Bergen – og Bergenstoget.

­

Powered by Labrador CMS