Nyheter

Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle synes næringsminister Jan Christian Vestre somler med tiltakene som skal styrke konkurransen i dagligvarehandelen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Synes Vestre somler med dagligvare-tiltak

Høyres Lene Westgaard-Halle – medlem av Stortingets næringskomite – er oppgitt over næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Hun synes arbeidet med tiltakene som skal øke konkurransen i dagligvarehandelen, går altfor tregt.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt utrolig at Vestre ikke har kommet i mål med flere av tiltakene som Stortinget vedtok i mai 2022, sier Westgaard-Halle til Nettavisen.

Det er drøyt 16 måneder siden Stortinget vedtok 12 tiltak for å bedre konkurransen, men så langt er det bare ett som er helt gjennomført.

Lagt i skuffen

– Matprisene går opp mye mer i Norge enn i Europa. I Norge har prisene gått opp med nesten 10 prosent, samtidig ligger det på under 4 prosent i Europa, sier hun og legger til:

– Det er bekymringsverdig når vi har så høye priser i Norge fra før, synes Westgaard-Halle.

– Det er flere av tiltakene det hadde vært naturlig å sette i gang for lenge siden. Forskriften for å hindre prisdiskriminering har han bare lagt på hylla, fremholder Westgaard-Halle.

Bare negative servitutter

Forskriften er blant de 11 tiltakene som blant annet handler om:

  • Konkurransefremmende tiltak
  • Senke terskelen for når aktører anses som dominerende
  • Hindre misbruk av markedsmakt
  • Regelverk for kjedenes egne merkevarer
  • Tiltak for å sikre åpenhet i verdikjeden

Det eneste punktet som er helt i mål, er stans i såkalte «negative servitutter». Dette er avtaler som skal hindre at konkurrenter skal kunne etablere seg i nærheten.

Powered by Labrador CMS