Filip August Bendi fra Sandnes ble kåret til Årets kokk 2021. Etter kvalifisering i fjor er han i helga klar for verdensfinalen i Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum, NTB

Team Norge til Bocuse d'Or med egen kokk og tro på gull

Publisert: 20. januar 2023 kl 08.35
Oppdatert: 20. januar 2023 kl 08.35

­I oktober 2021 ble Filip August Bendi Årets kokk og Norges kandidat til Bocuse d’Or – verdens vanskeligste kokkekunstkonkurranse. I mars i fjor sikret han og Team Norge seg bronse i europamesterskapet i Budapest. Nå er laget klart for verdensfinale i Lyon.

Så hva er egentlig forskjellen på Europa-konkurransen og verdensfinalen i Bocuse d’Or?

– Det er ulike kvalifikasjoner på de ulike kontinentene. De beste landene fra de regionale konkurransene kommer til VM. Du kan tenke at europafinalen er en testfase. Det du gjør da er å dyppe tåa i vannet for å kjenne på temperaturen. Men verdensfinalen er ren dødsing, der du skal gjøre ditt livs hopp, sier Bendi til NTB.

Mye å tape, med andre ord, om hoppet ender i totalt mageplask.

– Jeg føler meg veldig bra nå. Man må jo tro på gull for å ta det, så jeg tror på gull. Det hjelper mye at vi har gode tilbakemeldinger og et kjempesterkt team, sier kokken.

Mye bagasje

Fredag er det klart for avreise til Frankrike. Søndag klokka 8 braker det løs med konkurranser. Den siste uka er gått med til å pakke alt nøye ned. I tillegg til norske råvarer, har laget blant annet med seg skreddersydde kjøkkenbenker og masse spesialutstyr.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er mye greier. Alt inne i kjøkkenet er spesialbygget. Vi får poeng for måten kjøkkenet er satt opp og hvordan vi rykker ut og serverer. Så vi har med ekstra råvarer og delekjøkken, for dette kan vi ikke akkurat løpe i butikken i Frankrike å kjøpe ved behov.

Oppgavene lagene får, er å presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. De skal også presentere en fatrett med breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland. Øvrige råvarer i menyen og til fatretten er fra Norge. 15 ganger har de hatt gjennomkjøringer som tar 8–9 timer hver gang. I tillegg har de før det utviklet og testet enkeltretter og alle de små elementene et utall ganger siden august.

Egen kokk

– Vi må også ha med oss all maten vi selv skal spise. Også har vi med en egen, utrolig dyktig kokk som lager hva som helst. Han sørger for at det er sunt og godt, sier Bendi.

Kokken fôret laget gjennom hele øvingsperioden.

– Men dere lager jo mat hele tiden? Kan dere ikke bare spise den?

– Nei, vi smaker på maten vi lager og skal ha i konkurransen, men vi har egne teammåltider. Det er veldig viktig å spise riktig mat og til rett tid, for det påvirker humør og form, og alle må være i stabilt godt humør. Så derfor har vi en egen ernæringsansvarlig som sørger for det, sier Bendi.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva lager han da?

– Det varierer, kjøtt, fisk, grønnsaker, vi får mye godt, for eksempel hadde vi lammeribs med ris, blandet salat og tzatziki forleden.

Bare barnemat

Så hvordan tenker man da, når man skal lage trerettersmeny til barn med gresskar i forrett, hovedrett og dessert?

– Vi har tatt oppgaven med et smil, trent masse med de franske gresskarene, og tenkt at vi må lage mat der også menyen og teksten er innbydende og appellerer til barna. Ser menyen innbydende ut, med fine farger, så vil det gjøre at barn får lyst å spise. Så har vi også sørget for at ingen smaker er for kvasse eller sære. Det er veldig vanskelig å vite hva barn liker, for noen liker ikke noe, mens andre spiser alt, sier Bendi, som til daglig er kreativ utvikler for Thon hotels.

Til sjuende og sist er det voksne som skal dømme i konkurransen, men barn vil være med og dele ut en egen pris.

– Blir denne menyen noe man kan prøve på hjemmebane?

Saken fortsetter under annonsen

– Da skal du være ganske matnerd! Det er komplekse oppskrifter og krever spesiallagde former. Vi bruker 3d-printer for å lage egne former vi har tegnet selv. Det er også mye annet utstyr du umulig kan få tak i. Men smakene kan du få til. Eller du kan leie inn meg, sier Bendi.

Bocuse d'Or
* Verdens mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst.
* Oppkalt etter den franske kokken Paul Bocuse (1926-2018), som arrangerte den første konkurransen i Lyon i 1987.
* Arrangeres annethvert år.
* I 2023 arrangeres den i Lyon 22. og 23. januar.
* De 24 deltakerne er plukket ut gjennom tre regionale konkurranser i Europa, Latin-Amerika og Asia/Stillehavet.
Saken fortsetter under annonsen
* Under konkurransen har hver kokk 5 timer og 35 minutter på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for et internasjonalt dommerpanel. Rettene skal tilberedes for 14 personer; 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering.
* Norge har vunnet flest medaljer: fem gull, tre sølv, fire bronse og to priser for beste fiskerett. Frankrike har tatt åtte gull, to sølv og én bronse.
* Nordmennene som har gått helt til topps, er Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015).

Ledige stillinger – Dagligvarejobb